Bloggen - Astronomi

Rymdsommaren 2023

Industrisemestern är över och vardagen knackar lite försiktigt på axeln, bedjande om uppmärksamhet. Vad passar då bättre än en liten summering av sommaren som gått. Vilka rymdnyheter är bra att känna till för att få surret vid kaffeautomaten att flyta på lite extra bra?
Mars yta sedd från helikoptern Ingenuity
NASA/JPL-Caltech
Ämnen:
´
Publicerad
2023-08-14
Dela artikel:

Marshelikopter fortsätter imponera

I snart två och ett halvt år har NASA:s rover Perseverance rullat runt på Mars. Med sig har den helikoptern Ingenuity, som år 2021 blev den första farkosten någonsin att flyga kontrollerat i en annan planets atmosfär. 

I april tidigare i år tappade NASA kontakten med Ingenutiy efter att den flugit ned i lite problematiskt terräng. Först i juni kunde de återigen få kontakt med helikoptern som nu i början av augusti flög igen. Bilden är från flygning nummer 54 i ordningen. Perseverance kan man se högst upp till höger i bilden. 

Det var inte ens säkert att Ingenuity, som primärt var tänkt som en teknikdemonstration, skulle kunna flyga på Mars överhuvudtaget. Den har överträffat alla förväntningar och framgångarna har gjort att man kan tillåta sig att tänka nytt inför framtida missioner till Mars och andra himlakroppar. Att flyga runt går nämligen väldigt mycket snabbare än att åka på marken.

 

Saturnus
NASA, ESA, CSA, Matthew Tiscareno (SETI Institute), Matthew Hedman (University of Idaho), Maryame El Moutamid (Cornell University), Mark Showalter (SETI Institute), Leigh Fletcher (University of Leicester), Heidi Hammel (AURA)

James Webb teleskopet firade ett år av vetenskapliga studier av universum

Den 12 juli 2022 presenterades de första bilderna tagna av rymdteleskopet James Webb. Sedan dess har teleskopet levererat den ena fantastiska bilden efter den andra, bilder som inte bara är vackra att titta på utan som även innehåller helt ny typ av data av kända och okända objekt i universum. Teleskopets första år i rymden uppmärksammades på årsdagen men redan den 25 juni släpptes den här fantastiska bilden av Saturnus och tre av den stora gasplanetens månar. 

Aeolus
ESA/ATG medialab

Aeolus brann upp i atmosfären

Aeolus, en europeisk satellit som studerade jordens vindmönster, togs ur bruk under sommaren. Den blev därmed den första satelliten att på ett semikontrollerat sätt tryckas ned i jordens atmosfär för att där brinna upp. Detta skedde den 28 juli över Antarktis. Att kontrollerat ta satelliter ur bruk kommer bli mer och mer viktigt i framtiden i takt med att flera satelliter placeras i omloppsbana.

Chandrayaan-3
Isro

Indien på väg mot månen

Chandrayaan-3 heter den indiska raketen som i mitten av juli steg mot himlen. Slutdestinationen är månen där en landare förhoppningsvis ska göra Indien till det fjärde landet i historien som lyckas landa på himlakroppen. Hittills har bara USA, Kina och Ryssland lyckats med bedriften. 

Farkosten befinner sig nu i omloppsbana runt månen och landningsförsöket planeras till den 23 eller 24 augusti.

Voyager 2 position i rymden
NASA

Voyager 2 var temporärt försvunnen

NASA gjorde ett misstag i kommunikationen med rymdsonden Voyager 2 under sommaren. De skickade ett felaktigt kommando som gjorde att farkosten riktade sin antenn åt fel håll med effekten att den då hamnade i radioskugga. 

Byråns Deep Space Network-anläggning i Canberra, Australien, skickade då ett motsvarande interstellärt "rop" mer än 19,9 miljarder kilometer till Voyager 2 och instruerade rymdfarkosten att omorientera sig och vända sin antenn tillbaka mot jorden. På grund av avståndet fick man sedan vänta i 37 timmar för att se om ropet hade nått fram. 

Den 4 augusti började rymdfarkosten som tur är skicka vetenskapliga data och telemetridata igen vilket indikerar att den fungerar normalt och att den fortfarande befinner sig på sin förväntade bana.