Bloggen - Jordobservation

Blixtar och dunder

Nästan 30 000 blixtar dundrade över Sverige den 7 augusti 2023. Men hur vet man det egentligen?
Åskoväder
Pixabay
Ämnen:
´
Publicerad
2023-08-08
Dela artikel:

SMHI är den myndighet i Sverige som har koll på allt som har med klimat och väder att göra. Tillsammans med sina systermyndigheter runt om i Europa tar de kontinuerligt fram uppdaterade data över vädret nu och den närmaste framtiden. En av sakerna de håller koll på är just blixtar. De räknar hur många som slår ner, hur starka de är och inom vilka områden det blinkar och dånar som mest. När det finns risk för kraftigt åskoväder med 500 blixtnedslag i timmen inom 1000 kvadratkilometer utfärdas en varning till allmänheten. Detta gör de på främst två olika sätt. Dels med radarstationer på marken, dels med hjälp av högteknologiska satelliter i rymden.

Det finns nio blixtlokaliseringsstationer i Sverige, jämt utspridda över landet. Dessa stationer använder sig av radar för att läsa av de elektromagnetiska pulser som uppstår när en blixt slår ned i marken eller färdas mellan molnen. Genom att läsa av signalen från en och samma blixt med flera stationer samtidigt kan man med ganska stor träffsäkerhet säga var den slog ned genom att mäta hur lång tid det tog för signalen att nå respektive station. Normalt ska felmarginalen vara mindre än 500 meter.

Satelliter stöttar de markbasserade instrumenten

I och med den nya generationens vädersatelliter, som SMHI har tillgång till genom ett europeiskt samarbete, har de även tillgång till näst intill direktsänd data som visar blixturladdningar över Europa och Afrika. Satelliten MTG-I1 ligger i geostationär bana över jorden. Det betyder att den befinner sig på ett avstånd som gör att den snurrar lika snabbt runt jorden som det tar för planeten att snurra runt sin egen axel. Effekten är att satelliten hela tiden observerar samma plats. Med hjälp av väldigt känsliga kameror som registrerar ljuset från blixtar kan satelliten leverera väldigt exakt data från hela blickfånget.

Satelliten är helt ny och är fortfarande i sin kalibreringsfas. Den kompletterar flera andra satelliter, främst amerikanska, med samma funktion. I den här filmen kan man se samtliga blixtar som registrerades över Europa och norra Afrika i början av juni 2023.