Bloggen - Jordobservation

Framtidens väderprognoser är här

Idag, på självaste Lucia, ska Europas nya toppmoderna vädersatellit sändas ut i rymden från den europeiska rymdbasen i Franska Guyana. Från sin plats i rymden ska MTG-I1 stötta Europas meteorologer med att ställa prognoser i nära realtid och även ge tidiga varningar för extremväder.
Europas nya vädersatellit
ESA/Mlabspace, CC BY-SA 3.0 IGO
Illustration av Europas nya vädersatellit.
Ämnen:
´
Publicerad
2022-12-13
Dela artikel:

Idag har vi en konstellation av vädersatelliter som skannar vår planet, jorden runt och dygnet runt. Data från satelliterna matar globala vädermodeller, vilket ger oss dagliga väderprognoser. De ger oss information om gräs- och skogsbränder, vulkanaktivitet, översvämningar, dimma och isnivåer, och de säger oss en hel del om orkaner.

Den nya vädersatelliten Meteosat Third Generation Imager 1 (MTG-I1) är ett resultat av det europeiska samarbetet kring vädersatelliter, EUMETSAT, där SMHI är Sveriges representant. Det är en första satellit av en ny generation av satelliter som kommer förstärka Europas väderövervakning och prognostisering avsevärt.

– Satelliten MTG-I1 ger en mer detaljerad beskrivning av atmosfären än sin föregångare. Ett par olika exempel är att vi nu bättre kommer kunna detektera tunna cirrusmoln och följa när sandstoft förflyttar sig från Sahara ut över Atlanten eller upp över Europa, säger Adam Dybbroe, forskare och satellitexpert vid SMHI i ett pressmeddelande.

Från en omloppsbana 36 000 kilometer ovanför jorden, en så kallad geostationär bana, kommer satelliten ha hela Europa och Afrika i sitt blickfång under dygnets alla timmar. Det betyder att den kan leverera en helt uppdaterad karta över Europa på bara 2,5 minuter och data över hela den för satelliten synliga jordytan var tionde minut. Detta kallas ”nowcasting” och snabbheten hos satelliten, tillsammans med dess nya högre upplösning och instrument för att registrera blixtar, är vad som gör satelliten så speciell.

MTG - I1 kommer att hjälpa meteorologer att möta en av sina största utmaningar, nämligen snabb upptäckt och prognostisering av allvarliga väderhändelser så att människor på marken kan sättas i säkerhet och räddningsprocesser koordineras. Instrumentet Lightning Imager kommer ge en kontinuerlig övervakning av blixturladdningar som sker antingen mellan moln eller mellan moln och mark. Förekomsten av blixtar är ett tydligt tecken på atmosfärisk turbulens, som kan förknippas med extrema väderhändelser. Tidig upptäckt av blixtnedslag gör det möjligt att varna tidigt och spåra sådana fenomen.

– Med Lightning Imager kommer vi för första gången någonsin få en konstant heltäckande övervakning på blixtintensiteten i realtid över Europa, Afrika och angränsande hav. Detta anses till exempel kunna ge betydande bidrag till korttidsprognoser gällande nederbörd i allmänhet och skyfall i synnerhet, säger Adam Dybbroe.

MTG-I1 planeras att sänds upp med en Ariane 5-raket från Europas rymdbas i Franska Guyana den 13 december klockan 21:30 svensk tid. Uppsändningen kan följas via den europeiska rymdorganisationen ESA:s webb tv.

Intervju med Martin Raspaud, SMHI, om hur vi kommer att använda data från de nya väder- och klimatövervakningssatelliterna.