Bloggen - Rymdforskning på jorden

Tove lever drömmen på NASA

Svenska Tove Ågren har fått fast jobb på NASA. Med stöd från Rymdstyrelsen fick hon en praktikplats som nu övergått till en fast anställning, där hon jobbar med simulering för uppdraget Mars sample return.
Tove Ågren
Tove Ågren
Ämnen:
´
Publicerad
2023-03-24
Dela artikel:

Tove Ågrens resa till NASA började 2017 när och påbörjade sina studier i teknisk fysik vid KTH. Parallellt med högskolestudierna praktiserade hon på ESA, och hon gjorde sedan sitt examensjobb på Svenska Rymdaktiebolaget.

Strax före pandemin 2020 fick hon via Rymdstyrelsen en praktikplats på NASA, men på grund av pandemin fick hon slutföra praktikprojektet på distans hemifrån Sverige. Hon gav dock inte upp tanken på att arbeta för NASA på plats i USA.

- Jag höll tät kontakt med handledare på plats, och det fungerade, säger Tove Ågren i en intervju med KTH.

Handledaren rekommenderade henne att söka en ledig tjänst, vilket ledde till en fast anställning på NASA Ames Research Center.

Idag jobbar Tove Ågren med att skapa modellering och simulering för helikoptrar som ska flyga på Mars inom uppdraget Mars sample return. Helikoptrarna ska hämta de prover som samlats in av NASA:s marsrover Perseverance, och sedan lämnats av rovern på Mars yta.

- Helikoptrarna kan även bidra till byggnationen av den framtida infrastrukturen på Mars. Och beroende på vad som hittas på planetens yta i form av biologiska och kemiska fynd kan forskningen öka vår förståelse för universum och vara värdefull för livet här på jorden, säger Tove Ågren till KTH.

Rymdstyrelsens stöd till NASA-praktik

Tove Ågren fick sin ingång till NASA via Rymdstyrelsen, som har ett avtal om att ge svenska studenter möjlighet att delta i NASA:s International Internship Program (NASA I2).

- Rymdstyrelsen har ett samarbete med NASA om att varje år ge två till fem studenter möjlighet att göra praktik vid någon av deras center i USA, oftast vid Ames Research Center i Kalifornien. Praktiken är ungefär 16 veckor och de flesta som antas läser på masternivå, och passar på att göra sitt examensarbete när de där, säger Perina Stjernlöf, ansvarig för skola och utbildning på Rymdstyrelsen.

Rymdstyrelsen erbjuder även ekonomiskt stöd till två personer, och täcker då kostnaden för praktikplatsen (tuition). Studenten betalar själv övriga kostnader som resa, visum, mat och logi.

Nästa utlysning öppnar i maj 2023, och praktiken genomförts då i början av 2024.

- Eftersom konkurrensen om platserna är mycket hög är det viktigt att skriva en bra ansökan och se till att få bra rekommendationsbrev från sina lärare vid universitetet, avslutar Perina Stjernlöf.

Är du nyfiken på att göra praktik på NASA? Här kan du läsa mer Rymdstyrelsens samarbete med NASA, och om hur du ansöker.