Bloggen - Astronomi

Färgglad himmel över Kiruna

Norrskensforskare vid Institutet för rymdfysik (IRF) ska i ett nytt experiment skapa ett sorts konstgjort norrsken tillsammans med det svenska rymdbolaget Swedish Space Corporation ovanför rymdbasen Esrange. Ljusen kommer att kunna ses runt om Kiruna och förutom ett vackert sken kommer de även ge ny kunskap om riktigt norrsken.
Konstgjort norrsken
Lights over lappland
Liknande forskningsexperiment gjordes för några år sedan från den norska rymdbasen på Andøya. Norrskenskameror i Abisko fångade de färggranna molnen på bild.
Ämnen:
´
Publicerad
2023-03-10
Dela artikel:

Den 12 mars görs ett första försök att sända upp BROR, en forskningsraket som ska studera förhållandena i den jordnära rymden. På över 100 kilometers höjd kommer raketen skicka ut en typ av fyrverkerier som i sin tur skapar ett sorts konstgjort norrsken för forskarna att studera.

Med start på kvällen den 12 mars, ungefär en timme efter solnedgången, kommer alla som befinner sig i en radie av 20 mil från Esrange att kunna se ”norrskenet”. För att ett vetenskapligt experiment ska lyckas krävs en klar himmel och minimal vind. Därför kommer man vänta till dess att förhållandena är optimala innan man skickar upp raketen som bara finns i ett exemplar. Om förhållandena inte blir bra den 12 mars kommer nya försök att göras tills uppsändningsfönstret stängs den 22 mars.

Dessa färggranna moln kommer att studeras huvudsakligen med hjälp av ett unikt nätverk av avancerade optiska mätstationer i Kirunaområdet.

- Nätverket med de optiska mätstationerna, ALIS_4D, är kapabla att avbilda enskilda färger av ljusfenomenet och återskapa dessa i tre dimensioner, säger Urban Brändström, chef för IRF:s observatorieverksamhet och ansvarig forskare för de optiska mätstationerna.

Den data som samlas in från forskningsexperimentet kommer IRF-forskare i Kiruna att använda för att studera förhållanden i den jordnära rymden vilket är en viktig pusselbit inom norrskensforskning som kan möjliggöra bättre rymdväderprognoser. Rymdväder handlar om hur solens aktivitet och dess solvind av laddade partiklar påverkar samhällskritisk infrastruktur på jorden och på satelliter.

Här kan du höra Urban Brändström från IRF berätta om experimentet för Sveriges Radio