Bloggen - Bemannad rymdfart

Australiens första kvinnliga astronaut

Katherine Bennell-Pegg blir historisk när hon i april i år påbörjar sin astronaututbildning vid European Astronaut Center i Köln. Efter avslutad utbildning kommer hon att kunna titulera sig som Australiens första kvinnliga astronaut.
Tecknad astronaut
ESA–Olivier Pâques
´
Publicerad
2023-03-15
Dela artikel:

På European Astronaut Center (EAC) i Köln tränas deltagarna till att bli riktiga astronauter. Det är en omfattande utbildning som på bästa sätt ska förbereda de blivande astronauterna för kommande rymdfärder. Här får de träna på avancerade anläggningar som ska spegla livet i rymden, bland annat får de via en fullskalig undervattensmodul öva på att befinna sig i ett tyngdlöst tillstånd.

Katherine Bennell-Pegg är en av totalt 18 deltagare som under året har möjlighet att gå EAC:s prestigefyllda utbildning. Utbildningen innebär inte bara att hon kommer kunna åka på uppdrag till den internationella rymdstationen, utan även att hon blir Australiens allra första kvinnliga astronaut – ett historiskt steg för rymdsektorn i Australien.

Men Katherine Bennell-Peggs väg har sett lite annorlunda ut än övriga deltagares. Som brittisk medborgare med dubbelt medborgarskap ansökte hon 2021 om att få delta i ESA:s antagningsprocess för blivande astronauter.

Katherine Bennell-Pegg
ESA

Bland de totalt 22 500 sökande var hon en av 25 att fullfölja hela antagningsprocessen. När det visade sig att hon fallit på målsnöret och vare sig antogs som astronaut eller reserv, beslutade Australien att bekosta hennes utbildning. I april i år kommer Katherine Bennell-Pegg därför att påbörja sin utbildning och tränas sida vid sida med de antagna astronauterna.

Till vardags arbetar Katherine Bennell-Pegg som Director of Space Technology vid Australian Space Agency, men hennes meritlista är lång. Med över tolv års erfarenhet som rymdsystemingenjör har hon arbetat i flera länder och deltagit i en stor mängd projekt. Dessutom är hon en tidigare student vid Luleå tekniska universitet där hon ingick i det svensk-tyska ballong- och raketprogrammet Rexus/Bexus. Under sin studietid i Kiruna mellan 2008 och 2009 var hon bland annat teamledare för Bexus-projektet reel.SMRT.

I en intervju med australiensisk press beskriver hon känslan inför att nu få möjlighet att förverkliga en av sina största barndomsdrömmar.

- Jag har alltid drömt om att bli astronaut. När jag var ung var det för äventyrets skull, men efter mer än tio års arbete i rymden är det nu för att jag vet vilken roll det spelar för att lösa verkliga problem och utveckla ny kunskap som kan gynna vårt samhälle, vår miljö och vår vetenskap.

Sveriges reservastronaut Marcus Wandt

Även Sverige har haft förmånen att i år få skicka en deltagare till utbildningsprogrammet vid EAC. Nyligen kom testpiloten Marcus Wandt tillbaka efter att ha tillbringat sin första vecka på träningscentret tillsammans med två andra reservastronauter.

- Under vår första vecka i Köln lärde vi oss mycket om fysiologisk- och psykologisk påverkan på kroppen under rymdfärd, och vi fick bekanta oss med utrustningen, rymddräkterna och miljön, berättade Marcus Wandt i en tidigare intervju med Rymdstyrelsen.

Året lär sannolikt innebära fler utbildningstillfällen på plats i Köln för Marcus Wandt, och möjligheterna efter avslutad utbildning menar han är flera.

- Det kan bli aktuellt att åka till rymdstationen om några år. På lite längre sikt kan det även bli färder till Lunar Gateway, rymdstationen som är tänkt att ligga i omloppsbana kring månen, och till månen. Under Artemisprogrammet ska man bygga upp en förmåga att transportera människor fram och tillbaka till Lunar Gateway. Det behövs många astronauter till eftersom man är där kortare tid. Dessutom har man kommit relativt långt med kommersiella rymdstationer, som också måste besättas.