Bloggen - Utbildning

Rymddag på Södertörns högskola

Nu på fredag den 25 november bjuder Rymdstyrelsen och Södertörns högskola in till en dag om att blicka utåt men också nedåt mot oss själva. I ett brett program vill vi inspirera så många som möjligt att intressera sig för rymdområdet. Alla är välkomna! Även ni som inte har skolan som arbetsplats eller lärosäte.
Pillars of creation med text på om rymddagen på Södertörns högskola
NASA, ESA, CSA, STScI, Joseph DePasquale (STScI), Anton M. Koekemoer (STScI), Alyssa Pagan (STScI)
Ämnen:
´
Publicerad
2022-11-21
Dela artikel:

Fredagen den 25 november bjuder Rymdstyrelsen tillsammans med Södertörns högskola in till en dag av inspirerande föreläsningar om rymden. 

Forskare från Södertörn kommer och presenterar sin forskning på rymdområdet och vi från Rymdstyrelsen bjuder på inspirerande föreläsningar om rymden tillsammans med inbjudna föreläsare. 

På Södertörns högskola blandas ämnen, perspektiv, människor och erfarenheter. Skolan skriver själva att "här finns de nyfikna och de ifrågasättande. De som söker oväntade kombinationer, utveckling och utmaningar." Detta har vi tagit fasta på och hoppas de som kommer går in i helgen med nya perspektiv på tillvaron.

Alla är välkomna: studenter, lärare, forskare eller allmänhet. Skolan är en allmän plats och även du som inte studerar eller arbetar på skolan är välkommen under hela dagen.

Ur programmet: 

  • Rektor Gustav Amberg hälsar välkommen tillsammans med Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman som kommer berätta om Sveriges rymdstrategi och vad som gör oss som liten nation i norr en världsspelare på den internationella rymdarenan.
  • Sabine Höhler, vetenskapshistoriker från Kungliga tekniska högskolan, talar om "Space Science and Science Fiction: What is our place on Earth, what is the role of science and technology, what is progress, what role does space play in all this?"
  • Henrik Arnstad, forskare i medieteknik vid Södertörns högskola, ger en föreläsning om: "Star Trek and optimism as a political ideology: Science fiction and society during the 20th century"
  • Johan Eriksson, professor i statsvetenskap vid Södertörns högskola, berättar om vilka som har makten i rymden.
  • Amanda Bodin och Cornelia Ekvall, studenter och engagerade i Astronomisk ungdom, talar om rymden och samhället.
  • Jon Manker, grundare av Spelprogrammet på Södertörns högskola, ger oss hur man kan uppleva rymden via brädspel.
  • Tobias Edman från Rymdstyrelsen ger er en inspirationsföreläsning om allt fantastiskt man kan göra med satelliter och vi berättar även hur man kan forska från en av världens mest nordliga raketbaser: Esrange.
  • Som avslutning på dagen har vi bjudit in en journalistpanel bestående av Anna Davour från Forskning och Framsteg, Clas Svahn från Dagens Nyheter samt skaparna av podcasten ”Har vi åkt till Mars än?”, Marcus Pettersson och Susanna Lewenhaupt, för att diskutera hur man bevakar ett astronomiskt stort bevakningsområde. 

Detta och mycket mer kommer ske i och omkring Södertörns högskolas Aula. 

Läs hela programmet och praktisk information här