Bloggen - Astronomi

Jupiter i nytt ljus

James Webb-teleskopet har fångat Jupiter i sin lins och givit forskarna data från planeten i sällan skådad detaljrikedom. Men hur blir egentligen en bild till av ljus det mänskliga ögat inte kan se?
Jupiter
NASA, ESA, CSA, Jupiter ERS Team; bildbehandling av Ricardo Hueso (UPV/EHU) och Judy Schmidt.
Ämnen:
´
Publicerad
2022-08-24
Dela artikel:

Solsystemets jätte Jupiter har stora stormar, kraftiga vindar, norrsken och extrema temperatur- och tryckförhållanden. I den senaste publicerade bilden från rymdteleskopet James Webb porträtteras planeten i större detalj än någonsin tidigare.

- Vi hade inte riktigt förväntat oss att det skulle bli så här bra, om jag ska vara ärlig, sade den planetariska astronomen Imke de Pater, professor emerita vid University of California, USA, till NASA i samband med publiceringen.

De Pater ledde observationerna av Jupiter tillsammans med Thierry Fouchet, professor vid Parisobservatoriet.

- Det är verkligen anmärkningsvärt att vi kan se detaljer på Jupiter tillsammans med dess ringar, små satelliter och till och med galaxer i en och samma bild, fortsätter hon.

James Webb-teleskopet läser av det infraröda ljuset i universum. Helt osynligt för oss människor. Så är allt bara på låtsas och fejk? Inte alls.

Teleskopet samlar in all ljusinformation i den riktning sensorn pekar. Sedan levereras dessa data till forskarna. Där framgår hur ljusstark varje pixel är i förhållande till de andra. Eftersom Webb samlar data i infrarött ljus tar en bildbehandlare vid och översätter varje datapunkt i en så kallad kromatisk ordning utifrån det synliga ljusspektrat där de korta våglängderna får en blå nyans och de längsta en röd via grön. Tänk dig hur en regnbåge ser ut. De ursprungliga data från teleskopet respekteras fullt ut men översätts så att vi ska kunna se bilden.

Varför bilderna från Webb är så detaljrika är helt enkelt på grund av mängden datapunkter, eller djupet i ljuset teleskopet samlar. 

NASA har gjort ett podavsnitt med Joseph DePasquale, en av personerna bakom flera av Hubbles mest kända bilder och nu även de första som producerades med data från James Webb-teleskopet. 

Lyssna på hela avsnittet här