Örnnebulosan
NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale (STScI), A. Pagan (STScI)

Jordens sjöar släpper ut mindre metan än förväntat

Linköpings universitet har i samarbete med NASA studerat jordens sjöar och dess utsläpp av metangas i atmosfären och funnit att de släpper ut mindre metan än man tidigare trott. Forskare tror dock att det finns ett stort mörkertal i mängden metangas i atmosfären.
Metanutsläpp
Innehåller modifierade Copernicus Sentinel-data (2019-2020), bearbetade av Kayrros och T. Lauvaux.
Bilden visar de stora globala metangasläckorna som Sentinel 5P kunnat bekräfta under åren 2019 och 2020.
Publicerad
2022-08-31
Dela artikel:

Metan är den näst största orsaken till klimatförändringarna efter koldioxid. Mycket av metanet kommer från olja- och gasindustrin men en annan stor källa till metanet är planetens alla sjöar. I en ny studie som bygger på ett samarbete mellan Linköpings universitet och NASA har man, med hjälp av satellit- och annan väderdata kunnat ge en tydligare bild än man haft tidigare, av hur mycket metan som faktiskt kommer från sjöarna. Summan landar på runt 42 miljoner ton metan per år. Det är mindre än man tidigare trott, men sjöar är fortfarande en av de största naturliga källorna till metanutsläpp.

Även om detta på pappret är en försiktigt positiv nyhet finns det en hel del mörka moln på horisonten. Tidigare i år släpptes nämligen en annan studie om metangas i atmosfären. Forskare som arbetar med data från Tropomi, ett instrument ombord på den europeiska satelliten Sentinel-5P som tillhör EU:s jordobservationsprogram Copernicus, publicerade några häpnadsväckande resultat. I tidskriften Science rapporterade forskargruppen att de har hittat cirka 1 800 fall av enorma utsläpp av metan (mer än 25 ton i timmen) i atmosfären under 2019 och 2020. Två tredjedelar av dessa kom från läckor i några av världens största olje- och gasanläggningar.

Om man ska kunna genomföra några åtgärder för att minska de globala utsläppen av metangas måste man först veta mer om varifrån utsläppen kommer. Trots den hissnande siffran som Tropomi-forskarna kunde presentera tror de att det bara motsvarar runt tio procent av den totala mängden utsläpp, bara från olje- och gasindustrin. De resterande nittio procenten är för svåra för dagens satelliter att upptäcka. Internationella energiorganet (IEA) tror att metanutsläppen från olja, gas och kol är omkring sjuttio procent högre än vad regeringarna officiellt rapporterar.

Under de närmaste åren kommer dock flera nya satelliter med mycket högre upplösning att sändas upp, bland annat MethaneSat, som ska skjutas upp av den amerikanska ideella organisationen Environmental Defense Fund (EDF) i början av 2023, och de två första satelliterna från Carbon Mapper i slutet av 2023.

Rymdbloggen