Bloggen - Rymdteknik

Brand på Esrange stoppar uppskjutningar av forskningsraketer

På morgonen torsdag den 26 augusti kom larm om en brand på Esrange Space Center i Kiruna. Dagen efter stod det klart att två byggnader hade brunnit ner till grunden, och att sex andra byggnader skadats. Inga personskador rapporterades, men rymdbasen står inför omfattande materiella skador.
En bild som visar hur brandrök stiger från rymdbasen Esrange utanför Kiruna.
Esrange Space Center
Bilden visar branden i den södra delen av basområdet som använts sedan 60-talet för att skjuta upp sondraketer för forskningsändamål.
´
Publicerad
2021-08-30
Dela artikel:

Vid 9.30-tiden på torsdagen i förra veckan larmades räddningstjänsten om branden på Esrange, 45 kilometer utanför Kiruna. På plats kunde branden lokaliseras till en avlång, tunnelliknande byggnad i den södra delen av basområdet som sedan 60-talet använts för att skjuta upp sondraketer för forskningsändamål i tyngdlöshet.

- Det är en omfattande brand och en totalskada i den korridor där branden startade. Just nu jobbar vi med att förhindra ytterligare spridning av elden, sa Peter Wikström, inre befäl vid räddningstjänsten i Norrbotten till SVT vid 11-tiden på torsdagen.

Olyckan inträffade i samband med en planerad testbränning av raketmotorer, något som regelbundet genomförs på rymdbasen. Inga personer kom till skada, men efter att släckningsarbetet påbörjats stod det klart att anläggningen fått omfattande materiella skador.

- Branden har orsakat omfattande skador på den äldre delen av basen. Den exakta omfattningen är ännu för tidig att säga, men de nya delarna av basen är inte påverkade av branden, sa Anni Bölenius, kommunikationschef på Esrange under torsdagen.

Vid klockan 17.05 uppgav Björn Karlström, styrkebefäl på brandplatsen, att två av sex byggnader hade brunnit ner helt. Släckningsarbetet var då inte klart, och först vid 21.20 var prognosen att räddningstjänsten skulle kunna lämna platsen inom några timmar.

Men under fredagseftermiddagen blossade branden på Esrange upp igen. Då började en träfasad på ett betonghus att brinna. Denna gång rörde det sig dock inte om någon större brand och räddningstjänsten kunde släcka elden efter ungefär en timme.

Uppskjutning av forskningsraketer stoppas

Efter brandolyckan under torsdagen meddelar Esrange att uppskjutningen av forskningsraketer kommer påverkas, eftersom den infrastruktur som används för uppskjutning av sondraketer delvis har förstörts. Anslutande byggnader ska också ha tagit skada.

Annan verksamhet på Esrange, så som satellitkommunikation, stratosfäriska ballonger eller testverksamhet för ny raketteknik, påverkas inte. Inte heller utbyggnaden av basen inför de planerade satellituppskjutningarna från Esrange påverkas av branden.

- Det viktigaste är att vår personal och alla andra som befann sig på basen är i säkerhet. Men det är många sorgsna miner på Esrange idag. Sondraketverksamheten är något av Esranges hjärta där allt började för mer än 50 år sedan, sa Lennart Paromaa, platschef på Esrange under fredagen.

Nu vidtas utredningsarbete för att hitta orsaken till olyckan och planering för att kunna återuppta sondraketverksamheten.

- Vad som ligger bakom branden är ännu för tidigt att säga. SSC kommer att ta extern hjälp för att tillsammans med våra egna experter utreda händelsen, allt i syfte att kunna undvika liknande händelser i framtiden, säger Stefan Gardefjord, vd på SSC.

- Det är viktigt att nu snabbt komma igång igen. Ombord på våra sondraketer skickas mängder av experiment upp som har stor betydelse för forskning inom en rad viktiga områden. Vi arbetar nu intensivt för att kunna återuppta denna del av vår verksamhet igen, säger Lennart Paromaa.

Mer om Esrange

Byggandet av Esrange påbörjades 1964, 45 kilometer öster om Kiruna. Målet var att bygga en bas där man kunde genomföra forskning om norrsken och annan grundforskning. Den första raketen skickades upp från rymdbasen 1966. Därefter började man även genomföra stratosfäriska ballongaktiviteter. Idag arbetar Esrange med satellitkommunikation och utför tjänster inom rymd, atmosfär samt tyngdlöshetsforskning i samarbete med forskare över hela världen.