Bloggen - Bemannad rymdfart

Många som vill bli Europas nya astronauter

Nu har ansökningsperioden för att bli astronaut inom den europeiska rymdorganisationen ESA gått ut. Totalt har närmare 23 000 ansökningar kommit in och av dessa ska 6 nya astronauter väljas ut, cirka 300 av de sökande är svenskar.
Astronautrekrytering
ESA
´
Publicerad
2021-06-23
Dela artikel:

Sedan den 31 mars i år har medborgare från den europeiska rymdorganisationen ESA:s medlemsländer, däribland Sverige, och associerade stater kunnat skicka in ansökan om att bli en av Europas nya astronauter. Den 18 juni stängde ansökningsperioden och ESA kan nu presentera de första preliminära siffrorna. Totalt har närmare 23 000 ansökningar kommit in, varav cirka 300 från svenska kandidater. Under den senaste ansökningsomgången år 2008 var antalet sökande 8413 stycken.

Totalt ska sex nya astronauter väljas ut och dessa kommer presenteras  under andra halvan av 2022. Det första som kommer att ske under urvalsarbetet är en så kallad screening, vilket innebär att de sökande bedöms på basis av deras skriftliga ansökningar. Kandidaterna kommer att bli infomerade i slutet av varje stadie om de har gått vidare till nästa steg. Hela urvalsprocessen kommer att ta sammanlagt ett och ett halvt år. 

Nytt för årets rekrytering är att fler än 250 astronautkandidater med ett fysiskt funktionshinder har sökt till tjänsten som ESA kallar ”parastronaut”. Det är första gången som ESA erbjuder möjlighet för kandidater med fysiska funktionshinder att söka tjänst som astronaut. Tanken är att dessa parastronauter ska hjälpa till med att utarbeta vilka anpassningar som krävs för att personer med funktionshinder ska kunna arbeta som en besättningsmedlem på framtida uppdrag i rymden. Samma process framåt gäller för de potentiella parastronauterna men de kommer även att genomgå en medicinsk screening.

Läs mer om ESA:s astronautrekrytering här

ESA:s generaldirektör Josef Aschbacher säger att han vill tacka alla som sökt och att man ska ha tålamod framöver då ESA vill utföra en så grundlig och rättvis rekrytering som möjligt. Samtidigt vill Aschbacher uppmana alla rymdintresserade att söka andra tjänster inom rymdsektorn.

- Under de kommande åren kommer vi att söka ett brett urval av rymdproffs och jag uppmuntrar er att hålla ögonen även på dessa möjligheter via ESA:s webb.

Vi på Rymdstyrelsen tillhandahåller även tjänsten Rymdjobb där vi samlar och tipsar om lediga rymdjobb i Sverige och i europeiska organisationer en gång per vecka.