Rymd på Stockholms stadshus hero

Rymd på Stockholms stadshus

Mellan den 5 och den 13 december lyser Stockholms stadshus upp av galaxer, nebulosor, svarta hål och närbilder på solen. Detta är en del av Nobel Week Lights där årets pristagare uppmärksammas under Nobelveckan med hjälp av ljusinstallationer. Nobelpristagarna i fysik tar emot årets pris för upptäckten av svarta hål.
Kollage Stadshuset upplyst
Jonas Appelberg
Publicerad
2020-12-07
Dela artikel:
Under hela den här veckan lyses Stockholms stadshus fasad upp under Nobel Week Lights. Video-mappningsprojektet "Space" är ett av de största som Stockholm stad någonsin har sett och det görs i samarbete med bland andra oss på Rymdstyrelsen och den europeiska rymdorganisationen, ESA.
 
Själva ljusinstallationen är skapad av Lumination of Sweden, Pxlfd och Creative Technology Northern Europe. Det finns en tydlig koppling till årets nobelpris i fysik som tilldelas upptäckten av svarta hål samt förra årets fysikpris som gick till kosmologisk forskning samt till upptäckten av den första exoplaneten runt en sollik stjärna. Se installationen kl 15.30-23.00 varje dag 5-13 december. Bästa plats att stå på är Klara Mälarstrand.
 
WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen