Lätt vind och 5500 grader varmt hero

Lätt vind och 5500 grader varmt

Solen har precis påbörjat en ny aktivitetscykel. Detta innebär att vår stjärna går in i en mer aktiv fas vilket kan ställa till det för oss på jorden. Som tur är gör forskarna prognosen att aktiviteten på solen kommer vara fortsatt låg i förhållande till vad den har varit tidigare.
Lätt vind och 5500 grader varmt
Nasa
Publicerad
2020-11-03
Dela artikel:

Det tar cirka 11 år för solen att gå igenom en aktivitetscykel, från en passiv fas till en mer aktiv. Experter annonserade i september att solen precis gått in i en mer aktiv fas efter att ha varit ovanligt lugn. Nu ser de att solen är på väg att vakna till på riktigt. Sedan 1700 talet har forskare kunnat observera framförallt mängden solfläckar på solens yta, ju fler desto mer aktiv sol. De fyra senaste aktiva perioderna har var och en varit svagare än den tidigare, vilket förhoppnings bådar för ett lugnt rymdväder. Detta räknas som den längsta kontinuerligt observerade och nedskrivna tidsserien av alla naturfenomen.

Rymdväder påverkar jorden och riskerar att orsaka stora problem. Till exempel kan solstormar skada satelliter och störa ut nätverk, radiokommunikation och elektricitet. Bara för att solen verkar hålla sig förhållandevis lugn kan vi aldrig vara helt säkra. När som helst kan det börja storma på solen och enorma mängder energi slungas då mot jorden och det är denna energi som framförallt är en fara för vårt elnät.

Förutom mängden solfläckar så skiftar även magnetfältet på solen i takt med aktivitetscyklerna. Varför vet forskarna inte riktigt och det är detta som den europeiska rymdsonden Solar Orbiter bland annat ska undersöka. Sonden är just nu ungefär halvvägs mellan jorden och solen Forskarna använder Venus gravitation för att accelerera Solar Orbiter ut mot och närmare solen. Under sommaren testade forskarna rymdskeppets tio vetenskapliga instrument, inklusive de sex teleskop som finns ombord. Tre bidrag kommer från Sverige, däribland omborddatorn, elektronik till plasmamätare och sondens framdrivningssystem. Filmen här nedan berättar mer om Solar Orbiter och de svenska bidragen.

Fakta om solen

Solen är cirka 4,5 miljarder år gammal. Precis som alla stjärnor består vår sol av gas. Massan utgörs av 70,6 % väte och 27,4 % helium. En kraftfull gravitationskraft håller samman massan och skapar ett enormt tryck och extrema temperaturer på 15 miljoner grader Celsius i solens kärna. Till ytan är solen mycket kallare med en temperatur på 5 500 grader, vilket ändå är tillräckligt varmt för att inte bara få diamanter att smälta - utan att koka.

Solen brukar benämnas som en medelstor stjärna med den utgör faktiskt 99 % av all materia som finns i vårt solsystem och väger 330 000 gånger mer än jorden (jordens vikt är 6,0 x 1024 kilo). Dessutom skulle över en miljon jordklot rymmas i solen.

Solen har ett mycket starkt magnetfält och består av en nord och sydpol. Genom att studera solfläckarna på ytan har astronomer kunnat fastställa att precis som planeterna roterar solen runt sin egen axel. För solen tar ett sådant varv en månad i jämförelse med jordens 24 timmar.

Avståndet mellan jorden och solen är ca 150 miljoner kilometer och vi har mycket att tacka solen för. Solen producerar en enorm mängd energi. Varje sekund omvandlas fyra miljoner ton av solens massa till energi. Det är denna energi som ger ljus och värme på vår planet. Solljuset färdas med en hastighet på 299 792 458 m/s, vilket gör att de når jorden på ungefär 8 minuter. Utan solens energi hade det inte funnits liv på jorden och faktum är att varje sekund producerar solen mer energi än vad mänskligheten har förbrukar under sin tid på jorden.

Rymdbloggen