Bloggen - Solsystemet

Perseverance snart på väg mot Mars

Mitt i sommarvärmen kan man följa NASA:s nästa megaprojekt: Mars rover Perseverance. Uppsändning planerad i slutet av juli.
Perseverance snart på väg mot Mars
NASA/JPL
´
Publicerad
2023-11-13
Dela artikel:

Perseverance är NASA:s nästa Mars-bil, eller rover, som planerar att sätta kurs mot vår röda grannplanet i slutet av juli. Bärraketen är en Atlas V och kommer lyfta från Cape Canaveral i Florida, uppsändningsfönstret är satt mellan den 20 juli och den 11 augusti 2020. Rovern har fem huvuduppdrag:

  • Utforska en geologiskt mångsidig landningsplats
  • Utvärdera om Mars tidigare varit beboeligt
  • Sök efter tecken på forntida liv, särskilt i speciella stenar kända för att bevara tecken på liv över tid
  • Samla sten- och markprover som kan återvända till jorden i ett framtida NASA-uppdrag
  • Demonstrera teknik för framtida robotar och mänsklig utforskning

Ombord på rovern finns också världens första rymdhelikopter som vi skrev om förra året på bloggen. Helikoptern är en liten solcellsdriven helikopter i drönarstorlek. Helikoptern är mänsklighetens första försök att flyga, i traditionell bemärkelse, i en annan atmosfär än jordens. Ett annat häpnadsväckande instrument ombord på rovern är MOXIE, eller Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment. MOXIE kommer att försöka producera syre ur atmosfären på Mars. Något som kommer vara nödvändigt om vi en gång ska kunna skapa bosättningar på planeten.

Rovern kommer att landa på Mars i februari 2021, om allt går som planerat, och uppdraget kommer pågå under minst ett Mars-år, ungefär 687 jorddagar.

Det går att skriva hela avhandlingar på Perseverance redan nu innan den lyft och vi har här enbart försökt täcka det grundläggande. Vill man få en större inblick i rovern, hur den byggts och dess uppdrag kan man titta på webbinariet Making a Mars rover som spelades av NASA:s Jet Propulsion Laboratory strax innan midsommar. Här tillåts forskarna berätta vad som är speciellt med Perseverance och vad man lyckats med under åren den konstruerats.