Så hjälper rymden patienter i flygambulanser hero

Så hjälper rymden patienter i flygambulanser

Organisationen Air Ambulance Kent Surrey Sussex jobbar med flygambulanser och helikoptrar i sydöstra England. Nu har de utrustat alla sina helikoptrar med en speciell teknologi som utvecklats i samarbete med Esa. Teknologin gör att ambulanssjukvårdarna lätt kan kommunicera med sjukhuset under transporten, vilket kan spara värdefulla sekunder för en svårt skadad patient.
Så hjälper rymden patienter i flygambulanser
Publicerad
2019-11-27
Dela artikel:

Air Ambulance Kent Surrey Sussex behandlar cirka 2 500 svårt skadade eller sjuka patienter varje år. Med den nya utrustningen kan medicinska nödsituationer hanteras bättre genom en teknologi som kommunicerar via satelliter. Utrustningen gör det möjligt för ambulanspersonalen att livestreama patientens medicinska information – som EKG, kroppstemperatur, hjärtrytm, puls, andning och blodtryck – till sjukhuspersonalen på jorden som snart ska ta över behandlingen. Satellitlänkarna möjliggör direkt tvåvägskonsultation vilket i sin tur gör det möjligt för ambulanspersonalen att ta snabba beslut.

- I nödsituationer där varje sekund räknas är förmågan att livestreama en patients fysiologiska data från en olycksplats en enorm möjlighet för våra team att förbättra utfallet för våra patienter, säger Richard Lyon, Associate Medical Director på Air Ambulance Kent Surrey Sussex.

Teknologin är utvecklad av RDT – ett litet brittiskt företag som förvärvades av hälsoteknikföretaget Philips i juni 2018. Den säkerställer att det finns en tillförlitlig anslutning mellan helikoptern och sjukhuset genom att optimera datapaket för att förhindra dataförlust under överföringen. Tidigare har teknologin använts på kommersiella flygplan för att möjliggöra att medicinska nödsituationer kan behandlas i luften för att undvika eventuellt onödiga omdirigeringar i resan samtidigt som passagerarna får bästa möjliga vård. Liknande utrustning har även använts av läkare som arbetar på avlägsna platser i världen för att kommunicera med deras sjukhusbaserade kollegor.

- Vi är väldigt stolta över att kunna demonstrera att rymdbaserade produkter och tjänster kan rädda liv – det är den bästa möjliga belöningen för vårt arbete, säger Arnaud Runge, Medical Engineer på Esa och ansvarig för det här projektet.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen