50 år sedan man återvände till månen hero

50 år sedan man återvände till månen

Idag, den 19 november, är det 50 år sedan Apollo 12 landade på månen. Ombord på farkosten fanns astronauterna Charles ”Pete” Conrad, Richard F. Gordon och Alan L. Bean. Målet med det tidigare uppdraget, Apollo 11, var att bevisa att det gick att genomföra en bemannad landning på månen. Den här gången var man mer ambitiös, man stannade längre och rymdpromenaderna fick större betydelse.
50 år sedan man återvände till månen
Publicerad
2019-11-19
Dela artikel:

Den 14 november 1969 var det dags för uppsändning av Apollo 12 och dess besättning, en uppsändning som skulle få en dramatisk inledning. Det var en regnig novemberfredag och besättningen hade varit uppe sedan 06.00 för att förbereda sig. Klockan 11.22 lokal tid lyfte raketen Saturn V upp mot en mörk och molnig himmel. De första 36 sekunderna av uppsändningen gick helt som planerat, men när Saturn V nådde cirka två kilometers höjd kunde åskådarna se en blixt slå ner i uppsändningsplattan. Det resulterade i att en stor del av rymdfarkostens elektronik stördes ut och kontrollrummets dataskärmar slocknade. 52 sekunder efter uppsändning träffades de av en andra blixt som gjorde att farkostens navigationssystem slogs ut. Men ansvariga i kontrollrummet hade tidigare under året genomfört tester där de träffat på liknande symptom och lyckades lösa problemet, vilket gjorde att resten av uppsändningen gick enligt plan.

Här ser man hur blixten slår ner i uppsändningsplattan strax efter uppsändning. 

Elva och en halv minut efter uppsändning ligger Apollo 12 i en bana nära jorden och snart kan besättningen och kontrollrummet bekräfta att alla system fungerar som de ska. Efter cirka tre timmar gör farkosten en ”trans lunar injection” och lämnar sin bana runt jorden i en hastighet på cirka 39 000 km i timmen.

Tre dagar efter uppsändningen når Apollo 12 månens gravitationssfär och på dag fyra flög de sitt första varv i bana runt månen. Då var de så nära månen att de kunde urskilja månens ojämna yta. Den femte dagen, alltså den 19 november, var det dags för landning. Befälhavare Charles ”Pete” Conrad och månlandarens pilot Alan L. Bean gjorde sig redo att sätta sig i landaren Intrepid och avdockas från kommandomodulen Yankee Clipper där Richard F. Gordon var pilot.

Landningen gick bra om än väldigt dammig. Apollo 12 landningsplats visade sig vara dammigare än Apollo 11:s och sista biten fick man helt flyga med hjälp av instrumenten på grund av den dåliga sikten. På plats slogs både Bean och Conrad av hur vackert det var medan de förberedde sig för deras första rymdpromenad.

TV-tittare över hela världen kunde följa Conrad när han tog de första stegen ner för på månlandarens stege. Väl nere sa han: ”Whoopee! Man, that may have been a small one for Neil, but thats a long one for me”. Conrad var bara 1,68 cm lång. Strax därpå fick han sällskap av Alan Bean och de började sätta upp olika instrument från Apollo Lunar Surface Experiment Package (ASLEP). De samlade på sig prover och utforskade området runt Middle Crescent Crater. Flera gånger hade de problem med att måndammet, regoliten, fastnade på deras rymddräkter, vetenskapliga instrument och kameror.

Conrad och Bean gjorde två rymdpromenader på månens yta, vilka totalt tog 7 timmar och 45 minuter. De samlade på sig 34 kg prover som de tog med sig hem till jorden. Den vetenskapliga utrustningen de placerade ut tog mätningar av månens jordbävningsaktivitet, solvindsflöde och magnetfält.

Efter totalt 18 timmar på månens yta innan de återvände till Gordon som befann sig i bana runt månen. Den 24 november återvände Yankee Clipper till jorden och landade i Stilla Havet. På Nasas hemsida kan du läsa mer om Apollo 12-missionen.

Jubileet för uppsändningen, 14 november, firades av astronauterna på ISS. På bland annat Jessica Meirs Instagram kunde man se hur hon och kollegorna hyllade teamet i kontrollrummet på jorden som alltid är en stor del av en expeditions framgång. Det gjorde de genom att klä sig i klassiska flygdirektörskläder från 70-talet. Visst ser det ut att vara ganska likt?

Om du vill se fler bilder från samtliga månmissioner kan du besöka vår bildspecial här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen