Bloggen - Astronomi

Satelliten Icon på väg mot sin nya arbetsplats

Tidigt i fredags morse lyfte Northrop Grummans L-1011 Stargazer-flygplan från Cape Canaveral Air Force Station i Florida. Fäst på undersidan satt raketen Pegasus XL som ska ta Nasas satellit Icon till sin bana.
Satelliten Icon på väg mot sin nya arbetsplats
Nasa
´
Publicerad
2019-10-15
Dela artikel:

Icon, Ionosperic Connection Explorer, ska studera den dynamiska zonen i atmosfären där väder från jorden möter rymdväder från ovan. Detta sker i jonosfären som består av vindar, vilka påverkas av flera olika faktorer: bland annat jordens årstider, uppvärmning och nedkylning under dygnet, samt strålning från solen. Det är även i det här området som signaler från radiokommunikation och GPSer färdas och variationerna i jonosfären kan skapa ordentliga störningar i den teknologin.

Därför har det amerikanska rymdindustriföretaget Northrop Grumman designat Icon-satelliten, som en del av Nasas Explorer-program. Med Icon vill man förbättra prognoserna för extrema rymdväder och genom fjärranalys kunna kartlägga variationerna i jordens jonosfär. Missionen kommer också att hjälpa oss förstå dynamiken i rymdmiljön nära vår jord och därmed bana väg för att mildra dess effekter på teknik, kommunikationssystem och samhälle. Läs mer om Icon här. 

Nasa

Icon sändes alltså upp med raketen Pegasus XL som släpptes från ett flygplan den 11 oktober. Det här sättet att sända upp raketer på är ganska ovanligt, men används när man vill nå en speciell omloppsbana som kan vara svår att nå från en landbaserad uppskjutningsplats.

Lyssna här när rymdexperten Sven Grahn berättar mer om olika typer av uppsändningsplatser.

Här nedan kan du se när Icon sänds upp i rymden ombord flygplanet L-1011 Stargazer.