Hero Image

Här byggs världens största teleskop

Uppbyggnaden av vad som kommer bli världens största jordbaserade teleskop har påbörjats. Teleskopet ELT, Extremely Large Telescope, kommer ha en 39 meter stor spegel och kallas just nu för ”the world’s biggest eye on the sky”.
Publicerad
2019-10-07
Dela artikel:

ELT (Extremely Large Telescope) byggs just nu i Atacamaöknen i Chile, en geografiskt idealisk plats för ett teleskop. Omkringliggande höjder, klimatet och de väldigt mörka nätterna gör Atacamaöknen till en utmärkt plats att studera vårt himlavalv. Ett annat stort teleskop, VLT (Very Large Telescope) ligger även det i Atacamaöknen, bara 23 kilometer från ELT, och var ett av de teleskop som fångade den första bilden av ett svart hål i våras.

Large Image

Jordbaserade teleskop är något man prioriterar högt inom astronomiforskning. Den enorma storleken på ELT:s huvudspegel kommer bland annat möjliggöra detaljerade studier av planeter runt andra stjärnor, så kallade exoplaneter, svarta hål, mörk materia och energi, samt studier av de första objekten i universum. ELT förväntas vara klart för användning år 2025.

Large Image

När ELT är klart kommer det vara totalt 74 meter högt, ha en diameter på 86 meter och väga 3 400 ton.  

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen