Hero Image

Första bilden av ett svart hål

Igår kunde astronomer meddela att de, för första gången någonsin, fångat ett svart hål på bild. Den historiska bilden togs av Event Horizon Telescope (EHT) och kan bekräfta det som tidigare bara varit teorier.
EHT collaboration et al.
Publicerad
2019-04-11
Dela artikel:

EHT är ett internationellt nätverk av radioteleskop som länkar samman teleskop i hela världen så de tillsammans fungerar som ett jättelikt teleskop, lika stort som jorden. Bilden visar en ring av ljus som omgärdar ett svart hål i hjärtat av galaxen Messier 87, en jättegalax cirka 55 miljoner ljusår från jorden.

    - Vi har sett det vi inte trodde gick att se, säger Dr. Shep Doeleman, astronom vid Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. 

Bilden har genererats i samarbete mellan åtta jordbaserade teleskop placerade på olika platser i världen; Spanien, Mexico, Chile, USA, Hawaii och Sydpolen. Ett projekt som tagit åtta år att få ihop. När allt var klart för start var det bara att invänta rätt väder. Något som inte var det enklaste då det krävdes att alla teleskop hade klar sikt och bra väder, samtidigt. Observationen gjordes under en hel vecka i april 2017.

Large Image
Y. Beletsky (LCO)/ESO

Radioteleskopet i Atacama, Chile, var ett av de teleskop som fångade det svarta hålet på bild. 

Svarta hål är astronomiska objekt där extrema mängder materia är samlat på små områden. När så mycket materia samlas på samma plats blir den sammanslagna gravitationskraften så stark att det blir en evig fälla. Ekvationerna kring svarta hål kommer från Einsteins allmänna relativitetsteori. Enligt teorin påverkar de omgivningen genom att bland annat förvrida tid och rum. Med bilden från EHT har forskarna fått ett nytt sätt att studera fenomenet, hundra år efter Einsteins experiment som först bekräftade teorin.

I Einsteins allmänna relativitetsteori förutsades att det svarta hålet är inbäddat i ett område av lysande gas och då ger det svarta hålet upphov till en skugga. En teori som aldrig tidigare bevisats, förrän nu. Skuggan skapas när händelsehorisonten böjer och fångar in ljusstrålarna genom sin enorma gravitation. Det är det som gör att forskarna nu kan avslöja egenskaperna hos detta fascinerade fenomen och därmed mäta dess massa. En massa som beräknas vara 6,5 miljarder gånger större än vår sol. 

  - Det är fantastiskt att människan kan skapa ett teleskop stort som jorden och se ett svart hål, säger Dr. Doeleman. Planen är nu att genomföra observationer under obestämd tid och se hur saker förändras.

Även Sverige har bidragit till projektet. Forskare vid Chalmers och Onsala rymdobservatorium har bland annat byggt en mottagare som använts i EHT. 
Läs mer om Sveriges bidrag här. 

 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen