Gaias astronomiska revolution hero

Gaias astronomiska revolution

Rymdteleskopet Gaia har genom åren lärt oss fantastiskt mycket om vår egen galax, Vintergatan. Vi har bland annat skrivit om hur Gaia kartlagt galaxen, sett att den har en svängig form och att Gaia också hittat stjärnfamiljer som håller ihop under miljarder av år. Nu har ESA släppt en ny film om Gaias astronomiska revolution.
Gaias astronomiska revolution
ESA/ATG medialab; background: ESO/S. Brunier
Publicerad
2019-10-24
Dela artikel:

Gaia är ett projekt inom den europeiska rymdorganisationen ESA. Många svenska forskare är inblandade i projektet och Per Magnusson, forskningshandläggare på Rymdstyrelsen, har i tidigare blogginlägg sagt detta om det svenska arbetet med Gaia:

- Svenska forskare har mycket viktiga uppgifter i Gaia-projektet. Lennart Lindegren vid Lunds universitet bidrog med unik kompetens när planen för projektet togs fram och föreslogs för Esa. Forskargruppen i Lund har fortsatt haft en central roll för de algoritmer som ligger bakom framgången för Gaia och möjliggör att enorma mängder bilder av stjärnhimlen kan omvandlas till positioner och rörelser hos över en miljard stjärnor. Forskare i Uppsala bidrar med verktyg för analys av stjärnornas spektra, vilket möjliggör en klassificering av stjärnor som Gaia observerar.

Läs mer om Gaia och dess upptäkter här

Och se den nyproducerade filmen om Gaias astronomiska revolution från ESA. Dessvärre finns ingen svensk textning. 

 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen