BEXUS 28 och 29 hero

BEXUS 28 och 29

I dagarna lyfter årets ballong med studentprojekt inom programmet REXUS/BEXUS från den svenska rymdbasen Esrange i Kiruna. Under det senaste året har studenter från universitet runt om i Europa arbetat fram experiment som lyfter med en stor ballong och når cirka 30 km upp i luften. Experimenten kan var inom olika områden. Allt från att undersöka atmosfären, magnetfält, olika material, nya tekniska lösningar eller biologiska experiment till exempel.
BEXUS 28 och 29
DLR (CC-BY 3.0)
Publicerad
2019-10-23
Dela artikel:

Rymdstyrelsen erbjuder i ett samarbete med Esa och den tyska rymdorganisationen DLR universitetsstudenter från hela Europa att designa och bygga egna experiment som sedan skickas upp med ballonger och sondraketer från Esrange utanför Kiruna. Programmet heter REXUS/BEXUS – kort för Rocket EXperiments for University Students och Balloon EXperiments for University Students. Läs mer om hur du kan ansöka om att delta i programmet här: REXUS/BEXUS

I dagarna är det dags för BEXUS nummer 28 och 29 att lyfta från marken. Studenter från Grekland, Tyskland, Sverige, Italien och Frankrike har arbetat under lång tid med att ta fram och förbereda sina experiment. Studenter från Luleå tekniska universitet står bland annat för experimentet IRISC (Infrared imaging of astronomical targets with a stabilized camera), studenterna skriver på sin Facebook-sida att: ”We are a group of 11 students at Luleå tekniska universitet in Kiruna, Sweden. Our idéa is to put a stabilized infrared telescope on a balloon to study astronomical targets.” Efter att ballongen spricker och plattformen landar på marken med hjälp av en fallskärm fortsätter de med arbetet att analysera resultaten.

BEXUS 28/29 sänds live på Youtube och första möjliga uppsändningsdag är den 23 oktober på grund av rådande väderförhållanden.

Läs mer om REXUS/BEXUS här

Bexus 21

Här kan ni se det bästa från BEXUS 21 med kameran fäst på lasten under ballongen.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen