Ta vara på höstmörkret och räkna stjärnor hero

Ta vara på höstmörkret och räkna stjärnor

Med hösten kommer mörkret, vare sig man vill det eller inte. Ta till vara på det och räkna stjärnorna där du bor istället för att deppa ihop och drömma tillbaka till ljuset och sommaren. Det kommer också komma tillbaka, vare sig man vill det eller inte.
Ta vara på höstmörkret och räkna stjärnor
Black Marble. NASA
Publicerad
2019-09-30
Dela artikel:

Under våren startade massexperimentet Stjärnförsöket, i regi av Forskarfredag, där alla som vill inbjuds att räkna de stjärnor man kan se från där man bor. Målet med experimentet är att mäta mängden ljusföroreningar runt om i Sverige. Efter att varit pausat under sommarens naturligt ljusa nätter drar experimentet nu igång igen och ska avslutas i februari år 2020.

Hur du kan vara med och bidra kan du läsa om här i vårt tidigare blogginlägg Kartlägg ljusföroreningar i massexperimentet Stjärnförsöket.

Varför ska vi mäta mängden ljusföroreningar

Man räknar på att 83 procent av jordens befolkning lever under en ljusförorenad himmel. I mindre länder som Singapore, Kuwait och San Marino är stjärnhimmelen så ljusförorenad att 99,5 procent av alla stjärnor människor ska kunna se med blotta ögat är helt omöjliga att se utan ett teleskop.

Alltmer forskning pekar på att vårt artificiella ljus ger oanade effekter på organismers biologi, på ekosystem och ekosystemtjänster, men även på människors hälsa och välbefinnande. Störningar av människans cirkadiska rytm, den naturliga 24-timmars cykeln, kan bidra till ökad risk för diabetes, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och fetma. Stjärnförsöket, och andra liknande tidigare studier, bidrar till att uppmärksamma problemen med ljusföroreningar med en förhoppning att vi som människor både ska kunna må bättre samtidigt som fler ska kunna njuta av en glittrande stjärnhimmel.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen