Kartlägg ljusföroreningar i massexperimentet Stjärnförsöket hero

Kartlägg ljusföroreningar i massexperimentet Stjärnförsöket

Vill du hjälpa forskare att mäta hur ljusförorenat Sverige är? Då ska du vara med i massexperimentet Stjärnförsöket. Bygg din egen ”stjärnkikare” av en papprulle, ladda hem en app och ta fram en kompass. Sedan är det bara att gå ut efter mörkrets inbrott och börja räkna stjärnor.
Kartlägg ljusföroreningar i massexperimentet Stjärnförsöket
Vetenskap & Allmänhet
Publicerad
2019-02-11
Dela artikel:

Gatlyktor, ljusskyltar och upplysta byggnader innebär trygghet och trevligare städer, men har också negativa effekter för bland annat människor, djur och ekosystem. Detta kallas ljusföroreningar och gör det svårare för forskare och astronomer att studera stjärnhimlen. Därmed utgör ljusföroreningarna ett hinder i rymdforskningen.

Som en del i vetenskapsfestivalen ForskarFredag anordnas nu massexperimentet Stjärnförsöket över hela landet. I det här experimentet hjälper deltagarna forskare i ett riktigt forskningsprojekt genom att mäta ljusföroreningar där de bor. Över 10 000 elever är redan anmälda och ska nu gå ut och räkna stjärnor på himlen.

Metoden är enkel: En pappersrulle, en gradskiva, snöre, mutter och tejp sätts ihop till ett mätredskap och en app laddas ner till telefonen. Sedan räknar man hur många stjärnor man kan se med blotta ögat genom pappröret i nio olika riktningar på himlen. Ju färre stjärnor man kan se, desto mer ljusförorenat är det.

Rymdforskaren Urban Eriksson är hjärnan bakom Stjärnförsökets metod. I tre filmer berättar han här mer om Stjärnföröket och hur du gör för att vara med.

Appen – Sjtärnförsöket – finns att ladda ner på ForskarFredag.se, App Store och Google Play.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen