Månbilen Yutu-2 har upptäckt en mystisk substans hero

Månbilen Yutu-2 har upptäckt en mystisk substans

En märklig, geléliknande substans har hittats på månens yta av den kinesiska rovern Yutu-2. Substansen har enligt beskrivning en ovanlig färg och en konsistens man inte tidigare sett. Nu håller forskare på att reda ut vad det här kan vara.
Månbilen Yutu-2 har upptäckt en mystisk substans
Chinese Academy of Sciences
Publicerad
2019-09-05
Dela artikel:

Rovern Yutu-2, som är en del av Kinas uppdrag Chang’e-4, jobbar på månens baksida sedan i januari i år. Den 28 juli höll forskarna precis på att sätta rovern i viloläge för att skydda den mot den kalla månnatten, när de fick en bild på en krater. Yutu-2 höll på att utforska ett speciellt område fyllt med små kratrar, men det var en specifik krater som väckte de kinesiska forskarnas intresse.

Inuti kratern fanns ett geléaktigt material, vars färg och form var helt annorlunda än omkringliggande månyta. Bilden togs av Yutu-2:s huvudkamera.

På rovern sitter även Asan, ett svenskt instrument som är utvecklat på IRF i Kiruna.

- Den här upptäckten är väldigt spännande. Men för oss var det spännande långt innan, när Asan skickade oss den första datan från månen, säger Martin Wieser på IRF, forskare och huvudansvarig för Asan.

Asan var inte involverad i upptäckten av den mystiska substansen. Asan sitter på roverns framsida och ser ner mot månytan för att mäta energirika, neutrala atomer och joner som ska ge en bild av hur solvindar påverkar månytan.

- Vi har två observationstillfällen per måndygn, en på morgonen och en på kvällen. Än så länge ser Asan ut att må bra och fungerar normalt utan några tecken på degradering, fortsätter Martin Wieser.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen