Idag invigs Rymdveckan i Göteborg hero

Idag invigs Rymdveckan i Göteborg

Hur bygger man en satellit? Vad har rymdverksamhet för positiva effekter på livet här på jorden? Vem är satelliten Mats och vad ska den jobba med? Allt detta kan du få veta mer om under Rymdveckan i Göteborg som invigs idag av rymdministern Matilda Ernkrans.
Idag invigs Rymdveckan i Göteborg
Publicerad
2019-09-13
Dela artikel:

Under Rymdveckan i Göteborg som pågår den 14 - 22 september firas 50-årsjubileet av den första månlandningen. Medverkar gör ett 30-tal aktörer och totalt erbjuds ett program med drygt 100 aktiviteter, från konserter och föreläsningar till utställningar och experiment. Här tipsar vi om några av dem:

Rymdresan på Universeum

Veckan inleds med öppning av Universeums nya permanenta utställning Rymdresan. Utställningen öppnar den 14 september klockan 10:00 och har öppet under hela veckan enligt Universeums öppettider.  Läs mer här.

Sveriges nästa forskningssatellit Mats

Rymdstyrelsen har en ambition att sända upp små och billiga vetenskapliga satelliter kontinuerligt. Mats är den första satelliten i det här programmet. Kom och lyssna på när Ole Martin Christensen, som är en av dem som jobbat med satelliten Mats, berättar om tekniken och vad satelliten ska studera i rymden.

När: 16 september klockan 11:00 - 11:15
Var: Universeum
Läs mer här. 

Hur kan data från rymden och AI förbättra världen?

Tobias Edman från Rymdstyrelsen berättar om hur dem, tillsammans med AI Innovation Sweden, Rise och Luleå Tekniska Universitet, arbetar med ett Nationellt Rymddatalabb. Därifrån kommer data från rymden att göras tillgänglig för myndigheter och andra användare. Det gör man för att fler lättare ska kunna skapa innovationer och tillämpningar för jordklotets bästa.

När: 16 september klockan 16:40 - 17:00
Var: Dome of Visions 
Läs mer här. 

Sputnik / Alexander Owtscharow

Hur bygger man en satellit?

Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman berättar om hemligheterna bakom satelliterna som kretsar runt jorden på Universeum.

När: 19 september klockan 11:00 - 11:15
Var: Universeum
Läs mer här. 

Rymdverksamhetens positiva effekter på näringsliv, forskning och utbildning

I en paneldebatt i Chalmersska huset pratar företrädare från politik, näringsliv, akademi och studerande om hur den svenska rymdverksamheten berikar utbildning, forskning och industriell utveckling. Bland de medverkande är Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman. 

När: 20 september klockan 13:00 - 15:00
Var: Chalmersska huset
Läs mer här. 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen