Chalmersforskare vinner pris för bild på svart hål hero

Chalmersforskare vinner pris för bild på svart hål

Den tredje november delas det prestigefyllda vetenskapspriset, Breakthorugh Prize, ut under en gala på Nasas Ames Research Center i Mountain View i Kalifornien. Bland pristagarna återfinns tre astronomer från Chalmers som varit med och tagit fram historiens första fotografi av ett svart hål.
Chalmersforskare vinner pris för bild på svart hål
Foto: Event Horizon Telescope Collaboration
Publicerad
2019-09-09
Dela artikel:

Det var i april 2019 som forskare knutna till projektet Event Horizon Telescope publicerade den första bilden någonsin av ett svart hål. Det var ett sant vetenskapligt genombrott som nu alltså prisas. Vi har tidigare skrivit om Event Horizon Telescope (EHT) som består av åtta sammankopplade radioteleskop placerade på olika platser på jorden för att tillsammans skapa ett jättelikt teleskop, lika stort som jorden. Observationerna gjordes med en upplösning som skulle göra att man kunde läsa en dagstidning i New York från ett kafé i Paris. Det svarta hål som fotades var det supertunga svarta hålet i mitten av galaxen Messier 87.

Forskarna från Chalmers bland de 347 forskare som delar priset är Michael Lindqvist och John Conway (båda vid Onsala rymdobservatorium, Institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap) samt Iván Martí-Vidal (tidigare Onsala rymdobservatorium, numera vid Instituto Geográfico Nacional i Spanien). De har både arbetat med teleskopen Apex och Alma i Chile samt byggt mottagare som använts i EHT.

Prisets har kallats vetenskapens Oscar och delas ut av The Breakthrough Prize Foundation där bland andra grundarna av Facebook och Google, Mark Zuckerberg och Sergey Brin, är bidragande. Prissumman till varje forskningsområde (livsvetenskaper, fysik och matematik) är tre miljoner dollar.

Läs mer:

Breakthrough Prize

Event Horizon Telescope

Chalmers och rymdobservatoriet i Onsala

Rymdbloggen