Hero Image

Svenska instrumentet PEP – ett steg närmare Jupiter

På Institutet för rymdfysik (IRF) i Kiruna har det varit full aktivitet de senaste dagarna. En testmodell av det IRF-ledda instrumentpaketet PEP, Particle Environment Package, har packats ner och förberetts inför sin resa till Esa och Airbus. Det innebär ytterligare ett steg närmare den slutliga arbetsplatsen vid Jupiter.
IRF
Publicerad
2019-06-11
Dela artikel:

I juni 2022 ska rymdfarkosten JUICE inleda sin resa till Jupiter och så småningom sitt arbete med att leta efter liv på planetens isiga månar. Till sin hjälp har den bland annat det vetenskapliga instrumentpaketet PEP som utvecklas och byggs på IRF i Kiruna. Idag var det dags för en testmodell av instrumentet att lämna Kiruna för att resa ner till Airbus anläggning i Toulouse. Där ska instrumentet byggas ihop med en fullskalig testmodell av JUICE tillsammans med de nio andra instrumenten som ska med på resan.

Med till Toulouse åker även de två forskningsingenjörerna Atakan Sirin och Mate Kerenyi samt Herman Andersson som är ingenjörsansvarig för PEP-paketet. De flyger ner med ingenjörsmodellen väl nerpackad och emballerad i en aluminiumlåda. Lådan checkas sedan in som specialbagage i lastrummet på ett vanligt passagerarflygplan.

Large Image
IRF
Large Image
IRF

Under våren, parallellt med de sista förberedelserna med PEPs testmodell, har forskarna och ingenjörerna i Kiruna arbetat med den skarpa flygmodellen. Alltså den modell av PEP som faktiskt ska flyga till Jupiter. Man har då testat hur olika prototyper av instrumentets sensorer reagerar på partiklar och att de genomför korrekta mätningar. Till flygmodellen håller man just nu på att bygga mekaniska detaljer i den egna verkstaden. Under 2020 kommer de sedan att leverera en helt färdig flygmodell till Esa, vilket är en stor utmaning. 

I och med PEP och medverkan på JUICE kommer IRF få tillgång till unika mätningar som är relaterade till forskning om våra yttre planeter. Till PEP har IRF utvecklat ny teknik som också kommer kunna användas i andra, framtida projekt. Att Sverige, som en förhållandevis liten nation, är med och leder två av tio instrument ombord på JUICE visar tydligt Sveriges ledande plats på den europeiska rymdkartan.

Läs mer om vad vi skrivit om instrumentet PEP här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen