Bloggen

PEP – ett svenskt instrument på väg till Jupiter

PEP – ett svenskt instrument på väg till Jupiter
´
Publicerad
2016-05-31
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Farkosten JUICE ska besöka Jupiter och studera de isiga månarna som rör sig runt planeten. Ombord finns ett flertal instrument. Ett av dem heter PEP och leds av svensken Stas Barabash i Kiruna. Rymdkanalen träffade honom för att få veta mer om instrumentet, vad det ska göra och om det kommer kunna ge svar på gåtan om liv.

Stas Barabash är professor i experimentell grundfysik på IRF, Institutet för rymdfysik i Kiruna. Han leder arbetet med instrumentet PEP, Particle Enviroment Package, som ska studera växelverkan mellan rymden och Jupiters isiga månar.

I ett rymdprojekt som detta är tidsperspektiven väldigt långa. Stas och hans team började jobba med PEP redan 2009. Uppsändning av farkosten JUICE ska ske år 2022 och planeras vara framme vid Jupiter år 2030. Väl framme kommer all den information som JUICE och dess instrument samlar in analyseras och arbetas med fram till åtminstone år 2050. Så kanske kommer du som går på gymnasiet idag vara en av dem som jobbar med det här i framtiden och löser gåtan om liv på Jupiters månar! 

Läs mer om JUICE här.

Det finns fler svenskar som bidrar till ny kunskap och teknik inför resan till Jupiter. I dagarna presenteras en avhandling gjord av Joan Stude vid Institutet för rymdfysik och Umeå universitet som har bidragit till utvecklingen av en ny typ av instrument för att göra mätningar i rymdplasma. Instrumentet JDC (Jovian plasma Dynamics and Composition analyzer) gör det möjligt att avbilda hur elektriskt laddade partiklar från solen och från månarna kring Jupiter växelverkar med Jupiters gigantiska magnetosfär.

Läs mer om Joans avhandling här.