Rymdteleskopet Cheops har fått uppsändningsdatum hero

Rymdteleskopet Cheops har fått uppsändningsdatum

Nu har det bestämts att uppsändningen av Esas rymdteleskop Cheops, som ska studera stjärnor utanför vårt solsystem, ska ske i slutet av året. Flera svenska grupper är involverade i projektet, vilket gör det extra spännande att följa.
Rymdteleskopet Cheops har fått uppsändningsdatum
Publicerad
2019-03-29
Dela artikel:

Rymdteleskopet Cheops, Characterising Exoplanet Satellite, som vi skrivit om tidigare, har nu fått en tidsintervall för när uppsändningen ska äga rum. Cheops kommer sändas upp med en Soyuz-raket och lifta med en annan satellit – en så kallad ”piggy back ride”. Detta kommer ske från Europas rymdbas i Kouro, Franska Guyana, någonstans mellan 15 oktober och 14 november 2019. 

Cheops är ett Esa-projekt lett av Schweiz. Som medlem i Esa är Sverige delaktiga i projektet genom tre svenska forskargrupper på Chalmers, Stockholms Universitet och Lunds Universitet. Sveriges främsta tekniska bidrag består av en simuleringsmjukvara för Cheops, vilken simulerar dataflödet mellan teleskopet i omloppsbana och mottagningsstationen på jorden. Sverige finns även representerade i den vetenskapliga ledningen, som definierar vilka vetenskapsprogram man vill prioritera.

Rymdteleskopets uppdrag kommer vara att studera planeter som kretsar kring stjärnor utanför vårt solsystem, så kallade exoplaneter. Med ultrahög precisionsmätning av stjärnans ljus kan Cheops mäta hur en exoplanet passerar sin stjärna. Rymdteleskopet mäter då minskningen av stjärnans ljus när en planet passerar i siktlinjen mellan stjärnan och oss på jorden. På det sättet kan man räkna ut planetens storlek, volymdensitet och komposition.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen