Bloggen

Rymdteleskopet CHEOPS förbereds för sin resa

En testmodell av rymdteleskopet CHEOPS genomgår viktiga tester.
ESA–C. Carreau
´
Publicerad
2016-04-07
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Det Europeiska rymdteleskopet CHEOPS byggs nu för fullt. Det ska främst ägna sig åt att studera planeter runt andra stjärnor. Sverige är en av parterna i det här spännande projektet som förhoppningsvis skickas mot rymden 2018.

CHEOPS, The Characterising ExOPlanet Satellite, uppgift är att studera planeter som kretsar kring andra stjärnor utanför vårt solsystem. Genom att mycket noggrant mäta hur en stjärnas ljus ändrar sig över tid kommer man kunna se om det finns en planet framför stjärnan som "skymmer" ljuset. I så fall kommer man bland annat kunna mäta planetens storlek och dess atmosfär.

Alexis Brandeker, docent vid institutionen för astronomi på Stockholms universitet och expert på CHEOPS-projektet, berättar mer:

Sveriges främsta tekniska bidrag består i mjukvara som simulerar dataflödet mellan teleskopet i omloppsbana och mottagningsstationen på jorden. Sverige är även representerad i den vetenskapliga ledningen, som definierar vilka vetenskapsprogram man vill prioritera.

Just nu befinner sig projektet i en intensiv konstruktionsfas, allt måste vara färdigt och testat i god tid innan uppsändning.

CHEOPS kommer inte ha en egen uppskjutning utan "lifta" med en annan satellit, för att spara kostnader. Det gör att CHEOPS måste anpassa sig till de möjligheter som erbjuds, och det första tillfället de inträffar är i juni 2018. Förhoppningen är att CHEOPS kommer hinna bli färdigt tills dess.”

En av bilder där barn fått tolka CHEOPS.
En av bilderna där barn fått tolka CHEOPS.

Barn från hela Europa har fått tolka CHEOPS-projektet i bilder. Här kan du se de 88 bidragen från Sverige.