Nytt skolmaterial tar med elever på spännande rymdresa hero

Nytt skolmaterial tar med elever på spännande rymdresa

I vår släpps det nya ämnesöverskridande skolmaterialet ”Leia och björndjuren knäcker rymdkoden”. Här får nyfikna elever lösa uppgifter och uppdrag om rymden. De får ta del av aktuell rymdforskning samt lära sig om bland annat planeterna, tyngdlöshet och mycket, mycket mer.
Nytt skolmaterial tar med elever på spännande rymdresa
Publicerad
2019-03-28
Dela artikel:

Tillsammans med de tre björndjuren Obi, Wan och Zen sänds eleverna upp i rymden, med den svenska satelliten Mats. De räddar honom från rymdskrot och får därefter hjälp av kompisen Leia att fortsätta resan mot Mars – där ska de bygga upp en miljövänlig tankstation.

Skolmaterialet är ämnat för elever i årskurs 4-6 och består av en berättelse i fem kapitel med tillhörande uppdrag. I uppdragen får eleverna lösa kluriga matematik- och programmeringsuppgifter och svara på frågor om rymden. Med hjälp av materialet får de stifta bekantskap inte bara med björndjur – som även i verkligheten har överlevt besök i rymden – utan också lära sig om hur satelliter hjälper oss på jorden, om planeterna, miljöförstöring, tyngdlöshet och mycket mer därtill.

I materialet ingår kunskapsfrågor, faktadelar, matematik- och programmeringsuppgifter. Det består även av en lärarhandledning med lektionsförslag och länktips, samt ett separat elevmaterial där hela äventyret finns med serieinspirerade bilder som lockar till läsning.

”Leia och björndjuren knäcker rymdkoden” är framtaget av Rymdstyrelsen i samarbete med Kodcentrum och Mattecentrum. Materialet är digitalt och släpps på respektive organisations hemsida i början av maj 2019. Redan nu har en testskola fått prova materialet. Se barnens reaktioner i filmklippet nedan.

Under Vetenskapsfestivalen i Göteborg den 1-12 april kan du testa delar av ”Leia och björndjuren knäcker koden” – då låter nämligen Kodcentrum elever och lärare få prova på övningar och programmeringsuppgifter.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen