Hero Image

Nytt rymdtekniklaboratorium invigs på KTH

Idag invigs KTH Rymdtekniklaboratorium med en ceremoni under förmiddagen. I laboratoriet testas teknik som ska upp i rymden och där simuleras de extrema påfrestningar som väntar, så som skakningar, vakuum och extrema temperaturer.
KTH
Det här bilden är tagen vid installationen av laboratoriets vakuumkammare.
Publicerad
2019-03-22
Dela artikel:

I Rymdtekniklaboratoriet finns det utrustning för att testa teknik som ska upp i rymden. Det kan gälla allt från teknikdelar till hela satelliter. Allt testas för att de ska klara dels påfrestningarna under uppsändningen, så som vibrationer och skakningar, och dels den tuffa miljön i rymden, som vakuum och temperaturer mellan -150 till +150 grader Celsius.

De flesta tester kommer ske i laboratoriets så kallade termiska vakuumkammare. Det är en två meter hög och tre meter lång cylinder med temperaturkontroll. Vakuumkammaren levererades i mitten av januari i år och är nu installerad och redo för användning. 

Rymdtekniklaboratoriet har varit efterlängtat. Rymdforskningen kommer kunna drivas framåt med hjälp av de nya instrumenten och genom att erbjuda en högklassig laboratoriemiljö stärks KTHs roll vid forskningsfronten inom internationell rymdverksamhet.

”Tillskottet innebär att KTH verkligen etablerar sig som ett rymd-nav i Sverige. Forskare som jobbar med rymdverksamhet får nya möjligheter och rymdindustri knyts närmare till KTH”, säger rymdtekniklaboratoriets föreståndare Christer Fuglesang.

Large Image
Privat

Insidan av vakuumkammaren med modell av KTHs studentsatellit i naturlig storlek.

Det är främst forskare på KTH som kommer använda rymdtekniklaboratoriet – men även forskare från andra platser i Sverige samt andra länder kommer erbjudas möjligheten att utföra tester här. Dessutom har flera rymdföretag redan visat stort intresse för att få utföra sina tester i laboratoriet, och även studenter vid KTH kommer använda delar av det. Den här typen av rymdtekniklaboratorium är trots allt ganska ensamt i Sverige, bara IRF – Institutet för rymdfysik i Kiruna – har en liknande anläggning.

Large Image
KTH
WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen