Hero Image

Rymdsonden Lucy ska ge svar om solsystemet tidiga historia

Nasa/SwRI
Publicerad
2018-12-19
Dela artikel:

En rymdsond kallad Lucy ska lära oss mer om vårt solsystems utveckling och tidiga historia. År 2021 påbörjar den sitt uppdrag och utforskningen av Jupiters så kallade trojaner - två grupper av asteroider i Jupiters omloppsbana.

I mitten av 70-talet upptäcktes en uråldrig fossil i Etiopien. Det var skelettdelarna från urtidsmänniskan Lucy som tros ha levt för 3,2 miljoner år sedan. Det här fyndet lärde oss mycket om människans evolution och har nu även gett namn åt Nasas rymdmission, som i likhet med fossilen ska lära oss mer om vår tidiga historia, eller mer specifikt vårt solsystems tidiga historia. 

För ungefär 4 miljarder år sedan kretsade ett stort antal steniga och isiga objekt runt solen tillsammans med solsystemets planeter. Dessa var de sista kvarlevorna av de byggstenar som en gång bildade planeterna. På grund av förändringar i banorna kring jorden har de flesta av dessa objekt lämnat vårt solsystem och försvunnit ut i yttre rymden. Men några av dem blev kvar, grupperade i två mindre regioner mellan Jupiter och solen. De kallas Jupiters trojaner och har mer eller mindre varit orörda i miljarder år.

Lucys uppdrag är att besöka trojanerna och genom att studerade dessa fossiler, som en gång skapade våra planeter, kunna avslöja mycket om solsystemet utveckling. Rymdsonden kommer flyga förbi sex av trojanerna och då kunna ge oss en allra första glimt av dessa uråldriga objekt. Med på resan finns fyra instrument som bland annat ska ta högupplösta bilder och ge information om trojanernas ytsammansättning och yttemperatur. Lucy kommer flyga förbi flera olika objekt i flera olika banor runt solen än något annat uppdrag i historien.

Läs mer om Lucy och uppdraget här. 

Large Image

Animationen ovan visar hur de inre planeterna, Jupiter och de båda svärmarna av trojaner (grönt) kommer röra sig under Lucy-missionens tid.

Bildkälla: Astronomical Institute of CAS/Petr Scheirich.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen