Svensk forskare får internationell medalj för rymdväder hero

Svensk forskare får internationell medalj för rymdväder

Svensk forskare får internationell medalj för rymdväder
IRF/ Rick McGregor
Publicerad
2018-11-06
Dela artikel:

Svensk rymdforskning ligger i absoluta framkant. Det är tydligt då Hermann Opgenoorth, forskare och professor på IRF, tilldelas årets Baron Marcel Nicolet-medalj. Priset belönar insatser för att strukturera rymdvädergemenskapen på internationell nivå.

Rymdväder handlar om att förstå processer inom växelverkan mellan solens aktivitet (solvinden) och jordens magnetosfär samt den övre delen av jordens atmosfär. Ökad möjlighet att förutsäga rymdväder gör att vi kan minska problem på till exempel kraftledningsnät på jorden och på satelliter i omloppsbana runt jorden.

Hermann Opgenoorth är forskare och professor i rymdfysik vid Institutet för rymdfysik, IRF i Uppsala. Medaljen får han för att ha spelat en ledande roll med att främja forskning om rymdväder, bland annat genom sitt arbete i Europeiska rymdvetenskapskommittén och Europeiska kommissionen, samt hans globala engagemang i rymdväderaktiviteter inom COSPAR och FN.   

– Jag är naturligtvis oerhört glad och stolt. Det är mycket hedrande att tilldelas Marcel Nicolet Space Weather medal som ett erkännande för den forskning och det arbete som jag och mina kolleger inom rymdväderforskningen bedriver, säger Hermann Opgenoorth, professor vid IRF.

Ur medaljkommitténs motivering:
"Professor Opgenoorth är en passionerad och dedikerad förespråkare för internationellt vetenskapligt samarbete och har gjort stora bidrag till ett brett spektrum av programmatiska åtgärder som har hjälpt till att samla vårt samhälle. Han har även producerat mycket utmärkt vetenskap, inte minst utökat vår vision till att inkludera jonosfären och den inducerade magnetosfären av Mars, liksom jordens jonosfär och magnetosfär”.

Medaljen delades ut den 5 november i samband med rymdväderveckan, European Space Weather Week, i Belgien.

Läs om hur jorden påverkas av rymdväder här.

 

Rymdbloggen