Hero Image

Lyckad uppsändning av Aeolus

Klockan 23.20 igår lyfte satelliten Aeolus från en europeisk rymdbas i Kourou. Bildkälla: Esa - S. Corvaja.
Publicerad
2018-08-23
Dela artikel:

Sent igår kväll genomfördes en lyckad uppsändning av satelliten Aeolus. Med hjälp av revolutionerande laserteknik ska den mäta vindar över hela jordklotet och spela en nyckelroll i arbetet med att förbättra våra väderprognoser men även vår strävan efter att bättre förstå jordens atmosfär.

På plats under uppsändningen fanns Anders Elfving, projektledare för Aeolus.
- Jag känner stolthet när jag ser vad vi kan åstadkomma tillsammans. Samtidigt är jag lättad över att all energi kunde leda till den här framgången. Europa blir nu först i världen med den här typen av teknik, det är början på något helt nytt inom jordobservation.

Även Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman bevittnade uppsändningen i Kourou.
- Efter ett dygns försening var lättnaden stor när vi fick besked om att vädrets makter inte skulle hindra raketuppsändningen. Det var en mycket vacker uppsändning! Min bild är att i stort sett allt gick enligt planerna. Men även om allt såg bra ut så var självklart alla som varit med och jobbat på satelliten väldigt spända tills dess att Aeolus visade sitt första livstecken.

- Det var en mycket lyckad uppskjutning av Aeolus. Att se raketen stiga upp genom ett tunt molntäcke med en spiralformad rökpelare som belystes av solen underifrån var en alldeles speciell upplevelse. Nu återstår att lasern sätts igång och att vi får ta emot de första mätvärdena från sensorerna, säger Erland Källén, professor i meteorologi vid Stockholms universitet

Nu ska satelliten spendera en vecka på sin nya arbetsplats innan instrumenten kontrolleras och kalibreras. Man vill nämligen vara helt säker på att solpaneler, kommunikationsantenner och allt annat runt omkring fungerar innan man slår på satellitens laser, vilket är ett kritiskt moment. I mitten av september hoppas man kunna få första datan från laserinstrumentet.

Rymdbloggen