Hero Image

Han leder arbetet med Aeolus banbrytande teknik

Svensken Anders Elfving arbetar på Esas tekniska center Estec i Nederländerna och leder arbetet med Aeolus. Bildkälla: Esa.
Publicerad
2018-08-22
Dela artikel:

Forskningssatelliten Aeolus står nu redo på startplattan i Kourou för att påbörja sitt arbete med att mäta vindar över hela jorden. Då detta aldrig gjorts tidigare krävdes utveckling av helt ny teknik. En av dem som leder det banbrytande arbetet är svensken Anders Elfving på Esa.

Ombord på Aeolus finns helt ny teknik. Anders Elfving beskriver projektets teknikutveckling som ett verkligt genombrott eftersom det inte fanns någon föregångare som löst liknande tekniska frågor och utmaningar. Det fick teamet bakom Aeolus göra för allra första gången. De har till och med genomfört egen forskning för att komma framåt och för att kunna utveckla tekniken.

Uppsändning efter 20 års arbete
Efter nästan 20 års arbete är Aeolus nu redo att inleda resan mot sin arbetsplats i rymden. Efter uppsändningen med en Vega-raket tar det cirka 55 minuter innan satelliten kopplas loss från raketen i en helt automatisk sekvens. Ytterligare 15 min efter separationen fälls solpanelerna ut och satelliten kan själv börja utvinna energi. Sedan kommer instrumenten aktiveras efter cirka en vecka och efter det kan satelliten börja arbeta. Anledningen till att man väntar med att aktivera instrumentet är att det är viktigt att först se att allt runt omkring fungerar, då det utgör en kritisk situation när man sätter på lasern.
- I mitten på september hoppas vi kunna få den första datan från instrumentet. Då kommer vi kalibrera och jämföra informationen med information inhämtad från exempelvis flyg och ballong, för att vara säkra på att vi verkligen mäter rätt. Tidigast under andra kvartalet 2019 kan vi säga med säkerhet att man har nytta av vår data och våra modeller, säger Anders Elfving.

Anders har arbetat med Aeolus sedan 2010 då han tog över rollen som projektledare. Då drogs projektet med stora problem eftersom man inte viste hur utmaningarna med den nya tekniken skulle lösas. Det blev en stark motivation för Anders att komma in och säga att det här skulle de klara av.
- Inte för att jag hade alla lösningar utan för att vi tillsammans skulle få detta att fungera och att vi gemensamt skulle lösa problemen. Man måste komma ihåg att det är en hel industri bakom det här projektet med flera tusen medarbetare som har jobbat med olika aspekter och bidragit under åren. Tillsammans måste man hålla motivationen uppe och ha ett tydligt fokus på att hitta lösningar. Men det som nog betytt allra mest är att användarna hela tiden varit väldigt entusiastiska och påpekat att de verkligen behöver vår data. Det fanns inget alternativ för dem – Aeolus måste bli verklighet.

Projektet har försenats en hel del. Detta på grund av den nya tekniken som varit svår och avancerad att utveckla. I och med detta har satelliten kostat mer än vad man räknade med från början.  
- Men det är viktigt att poängtera att våra delegater och sponsorer, alltså medlemsländerna, hela tiden har trott på oss, givit oss mer pengar och gjort prioriteringar för att vi ska komma dit vi är idag, säger Anders. 

Nu är uppsändningen nära - hur känns det?
- Nu känns det väldigt spännande! Men vi känner oss säkra och vi känner att vi testat och gjort allt vi kan. Det finns tydliga processer och jag har varit med och arbetat med många satelliter tidigare så på så sätt känner jag mig redo.

Följ uppsändningen live
Idag, 22 augusti 2018, klockan 23.20 svensk tid är det dags för Aeolus att sändas upp.
Se uppsändningen live via Esa här. 

Intervju med Anders Elfving om arbetet med Aeolus.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen