Hero Image

Se när fyra nya Galileosatelliter sänds upp

Onsdagen den 25 juli 2018 klockan 13:25 (svensk tid) sänds fyra nya Galileosatelliter upp i omloppsbana runt jorden. Galileo är Europas egna navigeringssystem – en motsvarighet till det amerikanska GPS-systemet. Med på satelliterna finns datorer som byggts av RUAG Space i Sverige.
En Ariane 5-raket står startklar med fyra Galileosatelliter ombord. Foto: ESA/CNES/Arianespace
Publicerad
2018-07-24
Dela artikel:

”RUAG Space levererar ombord-datorn som styr och övervakar satellitens nyttolast och många andra delsystem. Datorn övervakar även satellitens status, till exempel temperaturen, för att se till att satelliterna är fullt fungerande” skriver RUAG i ett pressmeddelande.

Satelliterna kommer sändas upp med en Ariane 5-raket från Kourou i Franska Guyana.

Fullt utbyggt kommer Galileo att erbjuda en rad fördelar i förhållande till amerikanska GPS och ryska Glonass, bland annat högre noggrannhet, mindre känslighet för störningar och bättre positionering inomhus. Läs mer om Galileo här.

Du kan se uppsändningen på Esas Livestream-sida.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen