Galileo hero
Rymddata

Galileo

Europas eget navigeringssystem

I Europa utvecklar Esa och EU gemensamt satellitnavigeringssystemet Galileo. Systemet är fristående, men ska kunna användas av samma mottagare som idag använder GPS-signaler.
Publicerad
2018-05-16
Dela artikel:

Den första generationen av Galileosatelliter ska bestå av 26 satelliter. 22 satelliter kommer att vara i aktiv drift, med fyra satelliter som tjänar som reserver. Systemet är planerat att vara i full aktiv drift 2020, men en stor del av konstellationen är redan på plats och levererar positioneringstjänster redan idag. Till satelliterna tillkommer också ett nät av markstationer som övervakar och styr satelliternas positioner och funktioner.

De två första satelliterna ur den första generationen skickades upp 2011 och de fyra sista för att göra konstellationen komplett sänds upp 2018. Galileo blir ett helt fristående system, men man ska med samma mottagare kunna använda det tillsammans med andra system, t.ex. amerikanska GPS, som ett enda stort system med uppåt 60 satelliter. Då har man normalt kontakt med tillräckligt många satelliter för att få en noggrann positionsbestämning även i skymda lägen. Det finns redan idag 70 miljoner smarta telefoner i användning som har kapaciteten att ta emot signaler från Galileo.

Fullt utbyggt kommer Galileo att erbjuda en rad fördelar i förhållande till amerikanska GPS och ryska Glonass, bland annat högre noggrannhet, mindre känslighet för störningar och bättre positionering inomhus.

Esrange utanför Kiruna är en viktig länk i mottagandet av satelliternas signaler. Esrange väntas bli en av fem huvudstationer för markkontrollen av satelliterna.

Läs mer om hur du kan använda Galileo på UseGalileos webbplats

Läs mer om Galileo på Esas webbplats