Astroid Day – så förhindras ett asteroidnedslag på jorden hero

Dags för Astroid Day – så förhindras ett asteroidnedslag på jorden

Astroid Day – så förhindras ett asteroidnedslag på jorden
Under den årliga Asteroid Day arrangeras en mängd evenemang kopplade till asteroider och de hot de utgör för oss på jorden. Bildkälla: Grigorij Richters / Asteroid Day.
Publicerad
2018-06-29
Dela artikel:

I morgon, den 30 juni, startar årets upplaga av Astaroid Day. Det kan beskrivas som en global medvetenhetskampanj där världens ledande asteroidexperter och allmänheten kan mötas i olika former för att lära sig mer om asteroider, de risker de kan utgöra, och vad vi kan göra för att skydda vår planet från framtida asteroidnedslag. Läs mer om hur man övervakar asteroider.

Evenemang hålls på exempelvis skolor, museum, science centers och webb-tv och sträcker sig från föreläsningar och utbildningsprogram till konserter och större samhällshändelser. Detta för att öka allmänhetens medvetenhet om behovet av ökad upptäckt och spårning av asteroider. En händelse som engagerar miljontals människor världen över.

Barn på ett Asteroid Day-event i Chile.

Asteroid Day hålls varje år på årsdagen för det största asteroidnedslaget i modern tid - Tunguska-händelsen i Sibirien 1908. En relativt liten asteroid, ca 40 - 60 meter i diameter slog ner och ödelade drygt 2 000 kvadratkilometer skogsmark.

Fröet till Astaroid Day såddes när Dr Brian May, astrofysiker och gitarrist i rockbandet Queen fick i uppdrag att komponera musiken till filmen 51 Degrees North. En fiktiv katastrofberättelse om ett kommande asteroidnedslag i London. Brian May föreslog att filmen skulle förhandsvisas på den amerikanska vetenskaps- och konstfestivalen Starmus. Där deltog astrofysiker, forskare och artister, som Stephen Hawking, Richard Dawkins och Rick Wakeman. Resultatet var början på diskussioner som skulle leda till lanseringen av Asteroid Day 2015.

Se några av alla de händelser som äger rum under Asteroid Day live på deras webb-tv:

Se några av alla de händelser som äger rum under Asteroid Day live på deras webb-tv.

Ett event på Asteroid Day i Moskva, Ryssland.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen