Starmus, dag 2: Apollo 11 och ISS hero

Starmus, dag 2: Apollo 11 och ISS

Starmus, dag 2: Apollo 11 och ISS
Publicerad
2017-06-20
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Det populära brittiska radioprogrammet och podden The Infinite Monkey Cage med Brian Cox och Robin Ince passade på att besöka Starmus och spela in ett nytt program tillsammans med fyra astronauter på scen, Sandra Magnus, Claude Nicollier (Esa), Charlie Duke och Terry Virts. De fyra astronauterna bjöd frikostigt på historier från deras flygningar och tankar kring varför människan ständigt strävar efter att utforska nya delar av vår omgivning.

En av frågorna handlade om hur uttagning till astronauter har förändrats över en period på 50 år, förhållandevis lite visade det sig   ̶  det är fortfarande lite som i filmen The right stuff sa Terry Virts.

Charlie Duke var kontaktperson (cap com) mellan astronauterna och kontrollcentret vid den allra första månlandningen, Apollo 11. Det var oerhört spännande och landningen höll på att avbrytas i sista sekund men till slut gick allt bra och när kontrollcentret till slut fick höra Neil Armstrong säga ”The Eagle has landed” svarade Charlie Duke, tack vi började bli blå i ansikte men nu kan vi andas igen.

Terry Virts var uppe samtidigt som den italienska Esa-astronauten Samantha Cristoforetti, som en del av förberedelserna tvingade hon honom att lära sig klippa hennes hår hos en frisör så att han skulle klara av att klippa henne i rymden utan att helt förstöra hennes frisyr.

Astronauterna som arbetat ombord på ISS talade också om att det går åt en del tid till att hitta saker, de tyckte att de påminde om att flytta in i en ny bostad som andra har packat upp.

Programmet kommer att sändas på BBC i juli.Vid en annan session var 11 nobelpristagare på scen samtidigt, en av dem var den svenske medicinpristagaren Torsten Wiesel. Det blev ett intressant samtal om allt från förutsättningarna för forskning i olika länder och kulturer till om en robot med artificiell intelligens kan bli framtidens forskare.

Samtliga debattörer framhöll att den stor mängd data som producerar göra att forskargrupperna växer men att det fortfarande handlar enskilda forskares idéer och frågeställningar som avgör vad som blir intressanta forskningsresultat.


Läs fler inlägg om Starmus här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen