Raketbasen Esrange fyller 50 år hero

Raketbasen Esrange fyller 50 år

Publicerad
2016-10-21
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Långt upp i Sverige, 45 kilometer öster om Kiruna, ligger Esrange - Sveriges rymdbas. Esrange är en förkortning av European Space and Sounding Rocket Range. I videon ser du delar av några gamla filmer.

Esrange historia
Esrange började byggas år 1964 av den europeiska rymdorganisationen ESRO. År 1966 sändes den första raketen upp från rymdbasen och sedan dess sänds obemannade raketer och höghöjdsballonger upp i atmosfären flera gånger per år. Svenska staten tog över basen 1972 och det nybildade Rymdbolaget fick ansvar för drift och utveckling.

Vad är fördelarna med Esrange?
Kirunas unika läge inom polarcirkeln gör att Esrange är en utmärkt plats att studera exempelvis norrsken på. Det bor också förhållandevis få människor i området, vilket gör att platsen inte är särskilt ljusförorenat. Det är bra när man ska göra experiment som är ljusskänsliga. Samtidigt finns god infrastruktur i området med sjukvård och kommunikationer.

Dessutom behövs mycket plats som skydd när raketerna faller ner på marken igen. Idag sänds inga raketer upp i omloppsbana runt jorden från Esrange. Raketerna som sänds upp från Esrange stiger till 500 kilometers höjd, når något som kallas mikrogravitation och faller sedan ner till marken. Under tiden som raketerna befinner sig i mikrogravitation kan man göra unika experiment.

På Esrange finns också en stor antennanläggning som tar emot data från de satelliter som går i omloppsbana runt jorden.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen