Bloggen

Miljösatelliter hjälper till i orkandrabbade områden

Satellitbilder över Barguna i Bangladesh på över 85 000 hektar.
Copernicus Service information (2016) / Copernicus EMS / e-GEOS
´
Publicerad
2016-06-01
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Vid stora naturkatastrofer som översvämningar och stormar kan satelliter i rymden snabbt ge oss en bra bild över hur stora skador som inträffat. Den 18 och 21 maj slog cyklonen Roanu in över Sri Lanka och Bangladesh med förödande konsekvenser. Den har hittills krävt över 100 liv och tvingat en halv miljon människor på flykt.

Tack vare data från satelliter över de drabbade områdena kan man bättre hjälpa de nödställda. Miljösatelliten Sentinel-1A fångade i måndags bilder över Bangladesh som täckte nästan 80 procent av landet. Med hjälp av före- och efterbilder av området kunde man utvärdera vilka skador översvämningen orsakat. Genom satellitinformationen lyckades man skapa översvämningskartor som visade att 170 000 hektar hade översvämmats.

Sentinel-1A har kapaciteten att kartlägga en yta med en bredd på 250 km och med markupplösning på 20 meter per pixel. Satelliten kan även ”se” genom moln och mörker, vilket gör den användbar att övervaka just naturkatastrofer som ofta är kopplat till dåliga väderförhållanden.


Satellitbilder över västra Sri Lanka som drabbats av en cyklon.
Satellitbilder över västra Sri Lanka som drabbats av en cyklon.

Källa: Contains modified Copernicus Sentinel data (2016) / processed by IWMI.

Den 18 maj drabbades även delar av Sri Lanka av cyklonens föregångare. Under söndagen den 22 maj tog Sentinel-1A bilder över området och på måndagen lyckades man ta fram översvämningskartor som kunde visa var räddningsinsatser behövde tillsättas. Ännu snabbare gick det att ta fram information och bilder över Bangladesh, där man kunde studera satellitbilderna bara 30 minuter efter att de begärts ut.

Sentinel-1A är den första av satelliterna i Copernicus-programmet som tillsammans med sin tvilling-satellit, Sentinel-1B, ska kretsa kring jorden och övervaka vår miljö. Sentinel-1B sköts upp den 25 april och när satelliten är redo att börja leverera data hoppas man att vid naturkatastrofer kunna tillhandahålla information ännu snabbare än i dag.

 

Här kan du läsa tidigare inlägg om Sentinel-satelliterna och även se filmer om Copernicus-programmet på vår Youtube-kanal.