Syrgas runt kometen: ”Kanske mest oväntade hittills” hero

Syrgas runt kometen: ”Kanske mest oväntade hittills”

Syrgas runt kometen: ”Kanske mest oväntade hittills”
Publicerad
2015-11-02
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Rymdsonden Rosetta har upptäckt att kometen Churyumov-Gerasimenko omgärdas av syrgas. Ett oväntat fynd menar rymdforskaren Anders Eriksson på Institutet för rymdfysik i Uppsala. Här kan du lyssna på en intervju om upptäckten.

Rymdsonden Rosetta har färdats genom rymden i snart tio år för att nå sitt mål – kometen Churyumov-Gerasimenko. Ombord finns bland annat svenska instrument som ska användas för att för första gången i detalj undersöka en komet. Nu kommer rapporter om att Rosetta upptäckt att kometen sprutar ur sig syrgas. Här kan du lyssna på en intervju med rymdforskaren Anders Eriksson där han berättar mer om fyndet.

På Rymdkanalen finns en speciell kampanjsida där vi samlat massor av spännande artiklar, bilder och filmer om kometjägare Rosetta.


 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen