Rosettas soligaste dag hero

Rosettas soligaste dag

Rosettas soligaste dag
Esa
Publicerad
2015-08-13
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Inte bara semesterfirare reser mot solen under sommaren. Kometjägaren Rosetta har färdats tio år i rymden för att undersöka kometen Churyumov-Gerasimenko på nära håll, bland annat med hjälp av svenska instrument. Idag befinner sig Rosetta som allra närmast solen på sin resa genom rymden för att studera kometen. När kometen värms upp smälter delar av ytan och bildar ett moln eller svans av förgasad is. Denna process är som mest aktiv just nu när avståndet till solen är som allra minst. Även om Rosetta och kometen befinner sig nära solen just nu så är vi på jorden ännu närmare, ungefär 25 procent närmare.

På bilden ses en kraftig kometsvans som fotograferades av Rosettas kamera den 11 augusti. 

Om du vill veta mer om vad som händer när Rosetta och kometen närmar sig solen kan du lyssna på det här radioinslaget med vår egen kometexpert Anders Eriksson, på Institutet för rymdfysik i Uppsala.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen