Spännande diskussioner i Höör - isotoper som ett verktyg i forskning om liv på jorden och i rymden hero

Spännande diskussioner i Höör - isotoper som ett verktyg i forskning om liv på jorden och i rymden

Spännande diskussioner i Höör - isotoper som ett verktyg i forskning om liv på jorden och i rymden
Publicerad
2013-06-21
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Förra veckan var det en tvärvetenskaplig konferens i Höör anordnat av Nordiska nätverket för astrobiologi. Det gemensamma intresset hos de deltagande astronomerna, geologerna, biologerna och läkarna är livets uppkomst och utveckling på jorden såväl som i rymden. Denna konferens var speciellt ägnat åt presentationer och diskussioner om hur isotoper kan användas i denna
forskning. Till exempel kan man med hjälp av isotopkvoter i astronomi bestämma hur olika molekyler bildas ute i iskalla rymden och dessutom undersöka om molekyler, vatten och livets byggstenar levererats till jorden från meteoriter och kometer -- eller ej . I geologi kan isotoper tex användas för datumbestämning för tidig geologisk bildning, och i biologi underlättar det studier om livets uppkomst och utveckling här på jorden.

Konferensen avslutades med ett populärt besök på ön Ven (se bild). Här bedrevs unik forskning av Tycho Brahe och medarbetare för ca 400 år sedan. Observatoriet Uraniborg är ett av världens första vetenskapliga institut där dussintals människor arbetade dygnet runt under Tycho Brahes ledning. Under 20 år var Ven ett vetenskapssamhälle som saknade motstycke i Europa.

Nästa vecka så ordnar nätverket tillsammans med Onsala rymdobservatorium och Stockholms universitet en sommarskola för doktorander. Just nu pågår förberedelserna för fullt. I nästa veckas blogg får ni höra hur det går när studenterna ska lära sig att använda vårt stora 20 meters radioteleskop för att bestämma massan hos ett stort interstellärt moln.

Är du intresserad av astrobiologi? Titta in på vår hemsida och få mer information och tips om event:

http://www.nordicastrobiology.net/

 

Rymd-Carina.Carina Persson, eller "Rymd-Carina" som Mix Megapol kallar henne, är astronom och jobbar på Onsala rymdobservatorium ca 4 mil söder om Göteborg

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen