Meteorit, meteor, asteroid och komet - vad är skillnaden? hero

Meteorit, meteor, asteroid och komet - vad är skillnaden?

Meteorit, meteor, asteroid och komet - vad är skillnaden?
Publicerad
2012-04-10
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

En meteorit är en liten stenklump som kommit utifrån rymden till jorden. De kan vara små som sandkorn och stora som klippblock. Det finns också ännu mindre kroppar, men de kallas ofta istället för interplanetärt stoft. Större klumpar i rymden kallas istället för asteroider.

Meteoriter kallas de små stenklumparna när de är ute i rymden, men de kallas meteorer när de syns som ett lysande streck på himlen. Det sker när de kommer in i jordens atmosfär och brinner upp. En meteorit som faller in mot jorden blir en meteor under några korta sekunder. Om något av meteoriten träffar jorden kallas den återigen en meteorit.

En komet kallas det om en av dessa kroppar består av ett material som lätt kan förgasas och om den har en bana som ibland för den tillräckligt nära solen för att den ska bli varm nog att förgasningen startar och en svans som reflekterar solljuset skapas.


Skillnaden mellan asteroider och kometer

Gränsen mellan kometer och asteroider är lite luddig eftersom det nog finns asteroider som är utbrända kometer.

Kometer och asteroider bildats på olika ställen i solsystemet.

Kometer bildas av lättflyktiga ämnen långt ut i solsystemets kalla delar. De kokar lätt bort och därför blir synliga på himlen om de råkar hamna i solsystemets varma inre delar.

Asteroider bildas i de inre och varmare delarna av solsystemet och består mest av värmetåligare ämnen som mineraler.

En annan skillnad är att kometer oftast har utdragna (elliptiska) banor som för dem omväxlande nära och långt bort från solen, medan asteroidernas banor vanligtvis är mer runda, cirkulära.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen