Rymden präglade invigningen av Stockholms Kulturfestival 2019

Rymden är något som fascinerar många. Ett av Rymdstyrelsens uppdrag är att inspirera barn och unga, och förklara varför rymd är spännande. Något som förhoppningsvis får fler att bli engagerade i naturvetenskap och teknik. Stockholms Kulturfestival handlar mycket om just att inspirera och därför är just rymd temat för årets kulturfestival.
Rymden präglade invigningen av Stockholms Kulturfestival 2019
Roger Schederin
´
Publicerad
2019-08-15
Dela artikel:

Tisdag den 13 augusti invigdes Stockholms Kulturfestival 2019. Eftersom temat för i år är rymden var Rymdstyrelsen självklart på plats. Kvällen inleddes med ett inspirerande seminarium för inbjudna gäster med flera talare som pratade om Sverige i rymden, vad vi jobbar med i dagsläget och hur framtidens svenska rymdverksamhet ser ut. Den gemensamma nämnaren för seminariets alla talare var hur rymdforskning och rymdteknik är en stor del av vår vardag, att rymden således blir viktig för Sverige, samt vikten av att inspirera barn och unga att engagera sig i rymdfrågor, naturvetenskap och teknik.

Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman inledde seminariet och hälsade alla välkomna. Därefter tog vår rymdminister, Matilda Ernkrans, vid och pratade om Sveriges regeringspolitik i rymden. Matilda menade att vår vardag är närmare rymden än vad vi tror och att vi dagligen använder oss av rymdteknik i våra navigationssystem, telefoner, banktransaktioner, etcetera. Rymdforskningen har också en självklar koppling till klimatet och därför har rymdsektorn blivit viktig för att kunna nå FN:s globala hållbarhetsmål.

Näste talare ut var vår svenska astronaut Christer Fuglesang som pratade om hur man kan inspirera genom rymden. Hur han, genom enkla YouTube-videos från ISS, kunde nå hundratusentals visningar bara genom att leka med vatten i tyngdlöshet. Rymden inspirerar och många frågor en astronaut får handlar om vardagslivet på ISS: hur man sover, hur utsikten är eller vilka experiment man jobbar med. Snart är det dags för den svensk-amerikanska Nasa-astronauten Jessica Meir att resa upp till ISS, som i sin tur kommer vara en förebild för många unga som har intresse för rymden. Christer pratade även om hur mycket månen och månlandningarna inspirerar allmänheten och nu när Esa och Nasa planerar framtida månresor är det viktigt att Sverige är med på tåget. Är vi inte det kan vi få svårt att få flera svenska astronauter i rymden.

Två representanter från Rymdstyrelsen, Tobias Edman och Ronnie Lindberg, berättade om samhällsnyttan med rymden. Dels genom tillgången till fria och öppna data från det globala miljö- och klimatövervakningssystemet Copernicus och dels vad ett svenskt projekt som den nya svenska satelliten Mats har för betydelse både för vetenskapen och den svenska industrin. Som orden Anna Rathsman senare avslutade seminariet med är ”en satsning på rymden ytterst en satsning på jorden.”

Direktkontakt med rymden

Roger Schederin

Att rymden inspirerar allmänheten var även tydligt under den officiella invigningen på Gustav Adolfs Torg när kulturfestivalen anropade astronauten Luca Parmitano genom en livelänk till ISS. Inför invigningen hade barn uppmanats att ställa frågor till astronauten. Dessa framfördes sedan av hans kollegor, Esa astronauterna, Tim Peaks och Thomas Reiter som befann sig på scenen med konferencier Kattis Ahlström. Det var många som var nyfikna på hur det var att leva på ISS. En av frågorna till Luca löd:

”Om du fick besöka vilken planet du vill, vilken skulle du besöka då?”

Luca svarade att han helst av allt skulle vilja besöka jorden: 

- Av det vi kan se i dagsläget är jorden universums vackraste planet och det finns så många platser jag inte besökt ännu som jag skulle vilja se, bland annat Sverige, svarade Luca Parmitano.

Roger Schederin

Att jorden är en vacker planet råder det inget tvivel om när vi får se de spektakulära bilderna på vår planet tagna från ISS till tonerna från filmkompositören Ilan Eshkeris verk Space Station Earth. Rymdshowen är ett samarbete mellan Esa och Ilan Eshkeri och hade världspremiär på kulturfestivalens invigning.

Kvällen avslutades med popduon Adolphson & Falk som framförde sin rymdinspirerade musik tillsammans med storslagna videokonstverk.