Rymdstyrelsen på IAC 2019

Mellan den 21 och 25 oktober fanns Rymdstyrelsen på plats i Washington och en av världens största konferenser inom rymd, IAC (International Astronautical Congress).
Rymdstyrelsen på IAC 2019
NASA/Bill Ingalls
´
Publicerad
2019-11-08
Dela artikel:

Årets stora ämnen handlade om bland annat rymdens utforskning, bemannad rymdfart till nya destinationer och det växande området New Space, nya privata aktörer inom rymdområdet. Flera ledare för de stora rymdorganisationerna betonade vikten av rymdsamarbete såsom mellan olika länder, privata och statliga aktörer, etablerade rymdföretag och nya uppstickare. Rymden blir alltmer tillgänglig i takt med att privata aktörer som SpaceX, Blue Origin och Virgin Galactics med flera växer. Det i kombination med statliga satsningar innebär möjligheter till nya spännande projekt inom flera områden. Nasas föreståndare Jim Bridenstine berättade bland annat om Artemis-missionen, USA:s väg tillbaka till månen, och hur han ser att det krävs både privata och statliga aktörer, inte minst många mindre entreprenörer som gemensamt arbetar mot samma mål för att lyckas med nya avancerade rymdprojekt. Nasa har ambitionen att placera en människa på månen redan år 2024. Det pratades även om jämställdhet och vikten av att attrahera kvinnor till rymdområdet. Jessica Mier och hennes rymdpromenad med den kvinnliga kollegan Christina Koch nämndes flera gånger som en viktig milstolpe och förebild för unga tjejer.

Företaget SpaceX redovisade också sina ambitiösa planer om att landa sitt Starship på månen redan 2022. SpaceX jobbar sedan en tid under devisen: ”If it’s long it’s wrong, if it’s tight it’s right” som syftar på deras minst sagt snäva tidplaner. Starship har ännu inte provflugit men SpaceX har flera projekt på gång, de fortsätter utveckla sina återanvändbara bärraketer och sätter fler satelliter inom projektet Starlink i omloppsbana, ett världsomspännande nät av små satelliter som ska kunna leverera internet till hela jordens befolkning. Gwynne Shotwell på SpaceX, berättade att nätverket ska vara i drift och redo för konsumenter under 2020.

Ett samarbete mellan de stora traditionella rymdbolagen Lockheed Martin, Northrop Gunnman och Draper annonserades också av Blue Origins grundare Jeff Bezos. Många var positivt förvånade över att Blue Origins, som fortfarande betraktas som en uppstickare, valdes till leda arbetet. Tillsammans ska de fyra giganterna utveckla ett system för att frakta både människor och utrustning till månen inom Artemis-missionen.

Stort fokus låg på de amerikanska rymdsatsningarna i och med att årets konferens hölls i Washington DC men från ett svenskt perspektiv fanns också en del glädjeämnen som kommande samarbeten, intressanta möten och nya möjliga samarbetspartners.

Anna Rathsman, generaldirektör, och Kristine Dannenberg, forskningshandläggare, på besök på Goddard Space Flight Center, Nasa. 

IAC var en utmärkt plats för nätverkande, formella och informella möten med viktiga aktörer inom området. Rymdstyrelsen passade på att träffa bland annat ledningen för den kanadensiska rymdstyrelsen CSA för att diskutera möjliga samarbeten inom sondraketer och ballonger. Sverige och Kanada har ett långtgående och mycket lyckat samarbete inom Odin-projektet och det finns strakt intresse att utveckla detta vidare i nya gemensamma aktiviteter inom rymdforskning och utbildning.

Det fanns även ett stort intresse för det europeiska ballongprogrammet Hemera där Rymdstyrelsen deltar som partner. Hemera erbjuder kostnadsfria ballongflygningar från bland annat Esrange och flera intressenter ville veta mer om den pågående Hemera-utlysningen och programmet, vilket presenterades i en av sessionerna på konferensen.

Ett annat framgångsrikt och uppmärksammat program är det svensk-tyska studentprogrammet Rexus/Bexus vars genomslagskraft syntes väl på konferensen. Dels fanns det flera Rexus/Bexus-studenter på plats för att presenterade sina projekt, dels kunde man träffa flera tidigare Rexus/Bexus-studenter, som har fortsatt sin karriär inom rymd som framgångsrika medarbetare hos olika rymdföretag och forskningsinstitut.

I anslutning till konferensen besökte Rymdstyrelsen Nasas Goddard Space Fligth Center, även där fanns det intresse att titta på möjligheter till nya samarbeten med svenska aktörer inom forskning och teknikutveckling inte minst inom projektet Artemis.