Bloggen - Bemannad rymdfart

Marcus Wandt får extra dagar på rymdstationen

På grund av ogynnsamma väderförhållanden utanför Floridas kust siktar SpaceX nu på hemresa för besättningen på Ax-3 tidigast måndagen den 5 februari. Detta innebär att den svenska astronauten Marcus Wandt blir kvar på rymdstationen ett par extra dagar.
Marcus Wandt med svensk flagga i Cupolan på den internationella rymdstationen
Axiom Space
Ämnen:
´
Publicerad
2024-02-03
Dela artikel:

Att åka hem från rymden kan vara minst lika krångligt som att åka dit. Efter att kapseln med astronauterna dockat av från rymdstationen påbörjas en serie processer för att bromsa upp och sänka kapseln innan den till sist träder in i jordens atmosfär. Väl i atmosfären låter man kapseln falla till en läglig höjd för de första fallskärmarna att veckla ut sig, strax därefter vecklas nästa fallskärmar ut för att sänka farten ytterligare innan kapseln med astronauterna dimper ner i havet där bärgningsbåtar väntar dem.

Platsen för landningen är havet utanför Floridas östkust och det är vädret i det området som nu ställer till det. Det är viktigt att havet är tillräckligt lugnt och att sikten är god för att kunna göra en så säker upphämtning av besättningen med båtarna som möjligt. Nu har SpaceX, som ansvarar för resan, gjort bedömningen att vädret är för dåligt och att astronauterna därför får tillbringa lite mer tid på rymdstationen.

Marcus Wandt delar kapsel och uppdraget Ax-3 med Walter Villadei från Italien, Alper Gezeravcı från Turkiet och Michael López-Alegría, en amerikansk-spansk före detta NASA astronaut med dubbelt medborgarskap och mångårig erfarenhet.

Planerna nu är att försöka hitta en lucka i vädret och ta hem besättningen inte tidigare än måndag den 5 februari.

Extra tid i tyngdlöshet

Det finns ingen risk för astronauterna med att hålla kvar besättningen på rymdstationen. Gästfriheten är god och det är bara att rulla ut sovsäcken igen, så att säga. Tidigare i veckan anlände också en stor last med förnödenheter.

Marcus Wandt och de övriga har slutfört det planerade arbetet med de olika forskningsprojekten och får enligt ESA:s forskningskoordinator hela lördagen ledigt. Blir hemfärden mer försenad än måndag kan det bli så att man väljer att packa upp lite av forskningen igen och ta vara på den extra tiden i tyngdlöshet, men även utan forskning finns det alltid en hel del underhåll att göra med en rymdstation som snurrat runt jorden i över 23 år.

Igår, fredag, sändes en avskedscermoni med hela besättningen på rymdstationen. Den går att se här: