Bloggen - Rymdteknik

Arktisk vädersatellit snart klar för uppsändning

Snart är den europeiska vädersatelliten Arctic Weather Satellite, AWS, färdig för uppsändning till rymden. Den svensktillverkade prototypen ska förbättra satellitobservationerna över Arktis och därigenom ge bättre väderprognoser.
Illustration av Arctic Weather Satellite i rymden
OHB
Ämnen:
´
Publicerad
2023-11-29
Dela artikel:

Geostationära satelliter, som är positionerade högt över ekvatorn, ger värdefulla väderdata för Centraleuropa flera gånger i timmen. Men observationerna över Arktis och höga breddgrader är fortfarande otillräckliga. För att leverera tillförlitliga och detaljerade väderprognoser för våra nordliga breddgrader behövs täta och noggranna observationer av exempelvis moln, vind, fukt och temperatur. 

Därför har vädersatelliten Arctic Weather Satellite (AWS) tillverkats i Sverige i samarbete med flera europeiska leverantörer på uppdrag av den europeiska rymdorganisationen ESA. Satelliten är en prototyp och den första av den nya typen av små satelliter, som tagits fram som komplement till de stora satellitprogrammen. 

Att utveckla satelliter på detta sätt, snabbt och kostnadseffektivt, är en trend i dagens rymdindustri och det har bara tagit 36 månader från det att OHB i Sverige tilldelades det industriella huvudkontraktet av ESA till dess att den nu är klar.

Företaget Omnisys i Sverige har även utvecklat en mikrovågsradiometer till den nya vädersatelliten. Instrumentet kommer att bidra till unika mätningar av atmosfären, som ska användas både för väderprognoser och långsiktig klimatforskning. Det handlar om luftfuktighets- och temperaturmätningar av atmosfären under alla väderförhållanden.

Arctic Weather Satellite i renrummet på OHB.
OHB

Arctic Weather Satellite i renrummet på OHB.

I oktober levererades instrumentet till OHB och har framgångsrikt integrerats på satellitplattformen. Dessutom har länkarna mellan satelliten och kontrollcentret i Tromsö i Norge testats, vilket gick enligt planerna. Det innebär att Arctic Weather Satellite nu har nått ytterligare en milstolpe och i princip är färdigställd. 

Satelliten har transporterats från OHB i Sverige till Tyskland, där den ska genomgå en rad miljötester fram till februari 2024. När dessa är slutförda kommer satelliten att skickas tillbaka till OHB Sweden för några sista kontroller innan den skickas till SpaceX:s uppsändningsplats i Kalifornien i april. Uppsändningen är planerad till den 1 juni 2024, ombord på en Falcon 9-raket.

Om den första prototypen av den arktiska vädersatelliten fungerar kan ESA komma att bygga en konstellation, kallad EPS-Sterna, åt den europeiska vädersatellitorganisationen Eumetsat. 

EPS-Sterna är tänkt som en konstellation av sex mikrosatelliter i tre plan, som nästan konstant ska leverera temperatur- och luftfuktighetsdata från alla platser på jorden. Även om fokus ligger på Arktis är tanken att meteorologerna också ska kunna använda konstellationen för att förbättra väderprognoserna globalt. 

Det skulle innebära att vi för första gången kan göra mycket kortsiktiga väderprognoser i Arktis. Innan dess måste dock prototypen för den arktiska vädersatelliten visa att den fungerar.